Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Има ли вариант за сглобяване на правителство и ще видим ли Радев при нови избори?

Очакванията на Юлий Павлов и доц. Милен Любенов за развоя на политическите събития

24.06.2024 | 20:09 Редактор: Елеонора Танева

Започнаха политическите консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

"Струва ми се най-вероятно да има правителство на малцинството. Това което виждаме след изборите - като че ли на ГЕРБ не им се прави правителство само с ДПС, защото ще понесат негативи", коментира политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

Очакванията му са да се стигне до нови предсрочни избори, на които не изключва под някаква форма да присъства и президентът. 

"Би бил възможен вариант на сценарий. И други политически формации могат да се намерят, не е лесно да се създаде нова политическа партия - три фактора има - финансови средства, медии и социални мрежи и харизматична фигура. Когато тези три елемента са налице, можем да видим успешен проект като "Продължаваме промяната", добави политологът.

Социологът Юлий Павлов заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че най-добро за страната е  нормално правителство с коалиционно споразумение.

"Видяхме след 8 месеца управление - въпреки добрите резултати на кабинета "Денков", обществото запомни скандалите. Има вариант,  който е по-лош - нови избори, картината ще бъде още по-неблагоприятна за съставяне на правителство", убеден е Павлов.

Анализът му показва, че има нежелание за гласувани за системните партии и избирателят търси всякакви извънсистемни  партии, които са по-революционни. очакванията му са, че дори и Радев да не застане начело на нов политически проект, а само да го подкрепи, това ще му помогне при следващи избори.

Доц. Любенов не очаква евентуално управление на малцинството да бъде стабилно дори в средносрочен план. 

"Не се говори за политики, имаше разговори между ГЕРБ, ДПС и ИТН, но не се произведе някаква новина. Коалиции се правят преди избори, и сега като че ли беше ясно. Но виждаме, че междувременно нещо се е случило, за да се стигне до тази ситуация. ези разговори не се водят публично, това е един от основните проблеми на българската политика", подчерта доц. Любенов.

Според него България няма проблем с избирателната система, а проблемът са конкретни фигури. 

"Две персони основно са взели за заложник парламентарната демокрация - Борисов и Пеевски. Нямаше да ходим на поредни избори, а вероятно щеше да има редовно правителство още преди 2 г., а ГЕРБ и ДПС щяха да излъчват друг облик" убеден е политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.