Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Здравен икономист: Заплатите в болниците зависят от приходите или от съкращения

Ние сме от държавите в Европа с най-много лечебни заведения на глава от населението, каза Аркади Шарков

28.05.2024 | 21:30 Редактор: Вяра Димова

Синдикалистите искат 20% увеличение на заплатите в общинските болници, 25% за държавните и 30% за университетските лечебни заведения.

"Да искат увеличение на заплатите е в реда на нещата. Няма възможност Министерството на здравеопазването да субсидира, освен по индиректни начини, както общинските, така и държавните лечебни заведения, тъй като е в нарушение на правилата на ЕС. Когато говорим за заплати, става въпрос за това какви приходи имат лечебните заведения", коментира здравният икономист Аркади Шарков в "Денят ON AIR".

По думите му немалка част от приходите на лечебните заведения - около 90-95%, идват от клинични пътеки.

"Финансовото състояние на общинските болници не е добро. Държавните - една част работят добре, но други имат нужда от допълнително финансиране. Трябва да говорим и за това какъв е пациентопотокът. Няма еднакъв знак между дотиране, заплащане по клинични пътеки и увеличение на заплатите. Като няма пари лечебното заведение, няма как и да увеличи тези заплати. Опцията да ги увеличи е единствено чрез съкращение на други разходи", обясни Шарков пред Bulgaria ON AIR.

Добре е да се направи регионализиране - ако някой иска да увеличава възнаграждението, следва то да стане на регионално ниво, настоя здравният икономист.

"Политическите обещания не съпътстват случващото се на територията на страната. Можеше да се помисли в посока преобразуване, когато говорим за общински болници. Ние сме от държавите в Европа с най-много болници на глава от населението. Клиничните пътеки са с добре нарастваща цена", каза Шарков.

Здравният икономист отчете и демографския фактор - населението намалява. 

"Добра възможност е, че пациентът може да избира. Нищо, че сте от Бургас, пациентът може да отиде да се лекува в София", поясни той. 

Според Шарков е възможно да се наложи актуализация на бюджета.

"Следващото правителство ще наследи една недобра финансова картина, особено по отношение на здравеопазването. Приоритет трябва да бъде лечението на българския пациент", обобщи още той.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.