Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Богослов: Разпети петък е най-тъжният момент от историята на спасението на човечеството

Днес е време за покаяние, разкаяние и смирение, каза Благовест Върбаков

03.05.2024 | 19:28 Редактор: Деси Николова

На Разпети петък говорим за греховете, вярата и символите на спасението.

"Това е най-тъжният момент от историята на спасението на човечеството - смъртта на изкупителя, но тази смърт впоследствие ще се увенчае с неговото славно възкресение. Ние православните християни обръщаме внимание, за разлика от римокатолическата църква, ние поставяме съществено ударение върху самото възкресение, защото всъщност това е и очакваната блага вест за спасението на цялото човечество и съответно на цялото творение", каза богословът д-р Благовест Върбаков в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той даде своя отговор на въпроса "Господи, на кого ни оставяш?".

"Ако ние се запитаме, собствено християните на кого ни оставяш, това е момент, в който човекът като събирателен образ изпитва страдание и изпитва страх от несигурността в бъдещето. Спомняме си и този житейски епизод от житието на патриарх Евтимий, когато народът пита на кого ни оставяш, Свети отче и той казва "Оставям ви на Светата троица". Ние трябва да сме уверени и нашите духовни наставници да ни уверят, с оглед на това, че сме с християнска принадлежност, че ни оставя на Светата троица", отбеляза д-р Върбаков пред Bulgaria ON AIR.

През годините темата за въвеждането на вероучението в българските училища е повдигана често, но до ден днешен такъв предмет в учебните заведения няма.

"Тези, които се възпротивиха за въвеждане на предмет религия като задължителен предмет, бяха самите родители. Тук искам да обърна внимание, че ние се оправдаваме с 45-годишния тоталитарен режим в България, но България вече над 30 години е в демокрация. Явно, че не сме дорасли", коментира гостът.

Той посочи, че днес е време за покаяние, разкаяние и смирение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа