Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Коментар: Само твърдите ядра гласуват на избори, самите политици не вярват в себе си

"Много важни въпроси не биват дискутирани, почти изключено е ГЕРБ и ПП-ДБ да имат над 120 депутати", коментират Георги Киряков и Юлий Павлов

02.05.2024 | 20:14 Редактор: Беатрис Младжова

Очевидно има политически сили, които не си дават сметка не просто за това какво решение взимат, а какъв е общественият отзвук. В крайна сметка те са там да изпълняват някакви цели и задачи. Защо служебното правителство решава да пусне такъв тип сделка? Доколкото разбрах, решението за националната детска болница се бави от много правителства назад. Има натиск от някои кръгове, които умишлено бавят проекта с националната детска болница. Проблемът с тази частна инициатива е, че идеята за детска болница се крие в пускането на някакъв тип многопрофилна болница", заяви политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Само твърдите ядра гласуват на избори, а много важни въпроси не биват дискутирани, смята социологът Юлий Павлов.

"За един страничен наблюдател, да, прозира лобизъм. Тези изяви прекаляват и на Борисов, и особено Пеевски. Проблемът е, че както знаем от доста време гласуват само твърдите ядра. Не говори добре за държавата, че тезата на едните е "този е фалшифицирал подпис", а на другите "Борисов да се отърси от Пеевски". Има достатъчно сериозни проблеми, които биха могли да бъдат дискутирани. И национални, и европейски. Само че никой не се интересува от това. Говори се само на твърдите ядра", допълни Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Киряков партиите не целят да увеличат гласовете за партията си, а да уязвят противната.

"Това е странен предизборен рефлекс, че скандалите всъщност ще минимизират резултата на противника им, няма да увеличат техния. Тук не се цели увеличаване на гласовете на моята партия, а уязвяване на противната, за да може разликата да е по-голяма. Никой не се стреми да увеличава масата избиратели, които да го подкрепят. Очевидно е, че самите политици не вярват в себе си, че могат да увличат избиратели. Заради това, че политиците не вярват в себе си, предпочитат или да говорят на твърдите си ядра, или да се опитват да продуцират такъв тип скандали", коментира гостът.

Павлов е на мнение, че шансът ГЕРБ и ПП-ДБ да имат над 120 депутати е почти нулев.

"Видяхме, че съдебната реформа само тръгна и спря за момент. Не можаха да се разберат. Почти изключено е ГЕРБ и ПП-ДБ да имат над 120 депутати. Такава сглобка като преди пропадналата ротация няма да може да се случи. Към момента ситуацията е такава - ГЕРБ около 70 депутати, ПП-ДБ - около 45, ДПС и "Възраждане" - 40 и надолу вече БСП - 25, ИТН - 15 и т.н. Има някакъв шанс "Солидарна България" да е седма. Малко няма да достигне вероятно на ГЕРБ и ПП-ДБ да имат 120 депутати", добави той.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Dqdo Vasko
преди 2 седмици
не съм твърдо ядро,но гласувам за по добър живот Сигнализирай за неуместен коментар