Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Близкият изток се намира пред широко отворените врати на Ада

Иран не би желал пълномащабна война, смята Славчо Велков

16.04.2024 | 20:01 Редактор: Вяра Димова

Думите на Нетаняху, че отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно, са най-новата постановка на премиера на Израел, която във всички случаи не би предполагала използването на такива средства и способи, както постъпи Иран, коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в "Денят ON AIR".

Той определи заплахите и на двете страни като апокалиптични.

"Нито Израел може за 10 часа да срине Иран, нито Иран да превърне в прах Ерусалим и Тел Авив. Това е реториката от години наред. Иран за първи път предприема такива действия в най-новата си история, мащабна атака", изтъкна Велков.

По думите му Иран е можел да избере отговор, подобен на случилото се с тяхното консулство в Дамаск.

"Това е въпрос на вземане на решения от държавното ръководство, но нямаше много опции. Не избра този начин, искаше да покаже на своите хора вътре в Иран, включително и на опозицията, че Иран е в състояние да отвръща на такива удари, че техните средства за поразяване могат да достигнат Израел без проблем", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според Велков това не е целият потенциал на Иран, мощта му е голяма. 

"И двете страни са постигнали решителна цел. Едната страна винаги се изживява като страна, постигнала победа. Границата, която Иран прекрачи, не е червена линия, но има такава, която той не би прекрачил по отношение на САЩ. Иран не би желал пълномащабна война", анализира той.

"САЩ заявиха категорично, че няма да участват в мащабен отговор срещу Иран, но ще подкрепят Израел. Немалка част от тези дронове бяха сваляни далеч от територията на Израел. Близкият изток се намира пред широко отворените врати на Ада. Нетаняху се явява като спасител на нацията, но в същото време знаем, че нещата вътре в Израел съвсем не стоят така. Той е подложен не само на унищожителни критики, но и на протести заради заложниците и Газа", обобщи експертът.

Вратите на Ада могат да се затворят само с мир, но такъв на хоризонта в Близкия изток няма, добави Велков.

"Байдън няма интерес от война, не му се иска в хода на предизборната кампания да е човекът, който помага на войни. Думите на Тръмп са предизборна платформа. Събитията в Близкия изток ще продължат да произвежда миграционни потоци. Регионът не е далеч от България. Има косвени рискове и за сигурността на България", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.