Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Гечев: Налице е проблем и с бюджета, и с националната сигурност

"Няма нарушения по фискалния резерв", каза депутатът от БСП

12.04.2024 | 20:16 Редактор: Беатрис Младжова

Редица нерешени въпроси има в българската пенсионната система. Стои въпросът как би изглеждала тя след вземането на трайни решения.

"През последните 15 години БСП предлага неща, свързани с пенсионната система, които дълго време не се приемаха и трябваше да дойде Международният валутен фонд отново в България, да подготви доклад, който те изнесоха пред нас и коментирахме в бюджетна комисия. Ние предлагахме преструктуриране на пенсионната система така, че всеки да получава според качеството и количеството на труда си, както не беше досега. От фонда казаха, че е крайно време България да премине като другите 99% от страните към прогресивно данъчно облагане", заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него да бъдат дадени още 140 млн. лв. от бюджета, за да получат всички пенсионери по 100 лв. надбавки, не би било толкова голяма сума, колкото платения дълг на "Топлофикация София".

"Колегите от ПП-ДБ, които бяха против днес, те, когато бяхме заедно в управлението, ни подкрепиха и хората получиха добавки за Великден. Ние предложихме хората с пенсии, които са на границата на бедността, да получат 100 лв., а другите - 50 лв. Всички са допринесли за БВП на страната. Щеше да струва около 140 млн. лв. да дадем по 50 лв. и на останалите. Това не са толкова много пари, като се има предвид, че онзи ден правителството, което си отиде, реши да покрие дълговете на "Топлофикация София" и сега България налива там 1,6 млрд. лв.", допълни Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нямаме проблем с държавния дълг, тъй като той все е още е под 23% от Брутния вътрешен продукт на страната, а нарушения във фискалния резерв няма, защото са изплатени дългове от бюджета, категоричен бе Гечев.

"Ние с държавния дълг нямаме проблем, той все още е под 23% от БВП. Атаките на ГЕРБ и други партии срещу министъра на финансите за държавния дълг просто противоречат на здравия разум. Фискалният резерв е като текуща сметка, която има всеки човек. Той е бил почти 10 млрд. лв. в края на март, а няколко дни по-късно е с почти 3 млрд. по-малко. Това се дължи на превод, който е направен за погасяване дълга на "Топлофикация" и преводът за пенсиите. Няма никакво нарушение тук. Платени са дългове с тези пари. Фискалният резерв е величина, която се мени всеки ден и всяка седмица", коментира гостът.

Налице е проблем и с бюджета, и с националната ни сигурност. 

"Питах ръководството на МВР какво е това Министерство на вътрешните работи, където всеки като в хан си влиза и излиза, и нямат ли те контрол кой при кого ходи. Наскоро в България откриха и складове за оръжия на терористични организации. Нещата са свързани и с бюджета, и с националната сигурност. Те са скандални", допълни Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.