Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Михаил Миков: Наблюдава се трайно политизиране в службите

"Живко Коцев е бил натиснат от Денков", заяви бившият вътрешен министър

11.04.2024 | 19:54 Редактор: Толя Стоянова

"Живко Коцев е бил натиснат от политиците, от Денков. Навремето проверихме закона и създадохме Вътрешна сигурност на пряко подчинение на министъра, за да може в нейния обхват да са всички в системата на МВР. Оказва се, че вътрешната сигурност е проспала всичко това, което днес е огромен скандал в МВР, а иначе е предмет на наказателно производство. Системата не функционира. Системата е парализирана. Наблюдава се трайно политизиране в службите", заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му хората, които са се занимавали с контрабанда, са били постоянни посетители на МВР, а Народно събрание трябва да предприеме законодателни мерки.

На въпрос трябва ли да остане Калин Стоянов МВР шеф, Миков каза пред Bulgaria ON AIR, че не знае какви са били мотивите на служебния премиер Димитър Главчев, но при създалата се обстановка е било по-добре да се търси друго решение. Според него оставането на Стоянов има и предимство, защото "постоянното местене на хора и политическата битка между ГЕРБ и ПП-ДБ ликвидират кадри, без да могат да си вършат спокойно работата".

"Протоколът, който Радостин Василев озвучи, показва намерения, които се реализират. Намеренията се превръщат в действие. Не знам защо се заблуждават, че когато изкадруват някакви началници, те ще им бъдат верни до гроб. Те ще бъдат началници на следващия, който спечели изборите и има политическо влияние. Крайно време е това да се разбере от нашите политици, за да няма толкова политически натиск върху службите. Излага се България", коментира Миков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа