Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Липсват нови 27 флашки от изборите в София, 396 пък са манипулирани

Машинният вот има недостатъци, които оставят съмнението за манипулиране на вота, коментира адвокат Милка Христова

29.03.2024 | 20:32 Редактор: Елеонора Танева

Съдът отложи делото по жалбата срещу изборните резултата на кметския вот в София. 

"Не беше разгледано заключението на вещите лица, то беше предоставено на страните в 16 часа вчера, представителите на Васил Терзиев и Общинската избирателна комисия възразиха, че срокът е недостатъчен. Затова делото беше отложено за 26 април", обясни адвокат Милка Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Заключението все още не е обсъждано в зала, не е и прието. 

"Лансира се теза, която започна от мнение на секретаря на ОИК, че експертизата доказва, че Васил Терзиев получава с около 600 гласа повече и резултатът не се променя. Беше спестен съществен факт - една от задачите на вещите лица беше в присъствието на адвокатите да се отворят флашките и да се провери тяхното съдържание дали е манипулирано. Още при първата се натъкнахме на няколко факта - липсват 17 флашки, което е озадачаващо, 15 от тях са от район "Слатина". 396 от флашките са манипулирани. В 304 секции са били само бяла или само черна, а съобразно действащия закон трябва за всяка секция да има по две. За 13 секции пък е имало по 3 флашки", заяви адвокатът. 

Пред Bulgaria ON AIR тя разясни, че голям брой флашки са със сменена дата - някои са с 55 815 г., други 2038 г., вместо 7 ноември 2023 г. 

"396 флашки са с променени дати, останалите не са. Въпросът е как те са се оказали с години, които не съответстват на реалните. Затова ние считаме, че тези флашки са компрометирани. Има флаш памети с нулеви резултати, а в хартиените протоколи има резултати или обратното. Обосновано мога да направя предположение, че тези файлове не са били нулеви в началото. Не бих могла да квалифицирам това като изборна манипулация. Модифицирането означава, че флашката е променяна във времето, кога е било това - преди или след изборния ден, този проблем го има", каза още Милка Христова. 

Тя уточни, че не е против машинния вот, но има редица недостатъци. Даде пример, че при наличието на 1600 машини, сертифициране са минали само 6, което е недостатъчно да се направи извода, че всички са достатъчно надеждни. Също така, когато в Информационно обслужване се отварят флашките, се отварят само резултатите, но не и нулевият файл. 

"Нашата цел не е да саботираме машинния вот, а да ударим камбаната, че трябва да се вземат мерки машинният вот да се провежда при ясни правила и сертифициране, че някой не манипулира вота. Този начин на оформяне на флашките не ми гарантира, че това са истинските резултати", категорична беше адвокат Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.