Отложиха делото срещу избора на Васил Терзиев, защитата му не видя проблем с машините

Очаква се да бъдат разгледани данните от флашките на 17 секции, които все още липсват

29.03.2024 | 18:24 Редактор: Толя Стоянова

Отново отложиха делото за избор на кмет на София. То беше заведено по жалба на загубилата изборите Ваня Григорова от БСП срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев от ПП-ДБ. Причините за отлагането - страните не са успели да се запознаят с експертизата на машинното гласуване, както и не са анализирани данните от 17 секции.

Експертите по делото срещу избора на кмет на София трябваше да установят дали има разминаване между информацията на флашките и записаните резултати в протоколите. Разлики има, без обаче да имат значение при крайния резултат.

"Не сочат промяна в посока обратна на изборните резултати", заяви експертът по делото Полина Кавръкова.

Оказва се, че разминаванията са в полза на избрания кмет.

"Кметът Терзиев е с 832 гласа по-малко отчетени, спрямо флашпаметите, спрямо данните в протоколите на СИК, които е приела ОИК. За г-жа Григорова бяха 283. Ние не сме взимали в нито един етап данни от флашките, те не се извличат и не се вписват в СИК. Опитват да изкарат, че машините не са сигурни", заяви секретарят на ОИК Борислав Тасев.

На 17 ноември 2022 г. депутатите цяла нощ гласуваха промени в Изборния кодекс. Най-важната от тях беше, че се считат резултатите единствено от разписките от машините, а не от флашпаметите. На практика машините се превърнаха в принтери. Още при старта на делото екипът на Ваня Григорова поиска сверяване на резултатите от флашките със записаните в протоколите.

"При част от тях началният файл, който трябва да е с нулеви резултати, е с година 55 814, други са с година 55 815, часовете са най-различни. Всичко това говори, че флашките, които са с подобна модификация, не носят надеждна информация", коментира адвокатът на Ваня Григорова - Милка Христова.

Защитата на Васил Терзиев твърди, че проблем с машините няма.

"Ако целта не беше атака към машинното гласуване, щеше да се иска цялостна проверка на резултатите, включително на тези с хартиен вот", поясни адвокатът на Васил Терзиев - Жулиета Мандажиева.

Делото е отложено за 26 април. До тогава страните трябва да се запознаят с пълната експертиза. Трябва да бъдат разгледани данните от флашките на 17 секции, които все още липсват.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)