Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Ралчев: Преминаващите бежанци у нас привличат криминалния контингент

"Това, което се случи в Москва, не сме застраховани, че не може да се случи в България", каза бившият служител в НСО

25.03.2024 | 20:03 Редактор: Искра Ангелова

"Това напрежение назряваше. Самото изказване на Борисов от Румъния подсказваше, че отиваме на избори. Дали и доколко са се договаряли е друг въпрос, а какво излиза по медиите е съвсем различно. Трудно е да се говори за реформа в службите, без да се постави нещо на масата и да се каже: "Реформата ще бъде извършена по следния начин". Реформата не е в това да се смени главата на министерството, а тя е накъде ще отидат по нещата по отношение на обучението на състава, бройката, оборудване, взаимодействието между службите", каза бившият служител в НСО ген. Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това не може да се случи изведнъж.

"Трябват години, за да проработи и за да развие своята скорост и мощност. Повече съм привърженик на това, че ГЕРБ и ДПС застанаха на страната на МВР и казаха тях да не ги пипаме в този момент. Това, което се случи в Москва, ние не сме застраховани, че не може да се случи в България. Не са без значение и партньорските служби, които подават сигнали", допълни ген. Ралчев.

Той поясни, че сигналите се оценяват и от външното разузнаване: "Близо 50% от сигналите са лъжливи. А подготовката за акции е сложна процедура, която изисква мобилизиране както в чужбина, така и вътре. Не се стреля просто на посоки".

"През нас продължават да преминават бежанци и немалка част от тях са криминално проявени или склонни към криминални прояви. Видяхме какво става в София и други градове, където възниква напрежение. За никой не е тайна, че това са контингенти, които са много привлекателни за криминалния контингент в България - хора, които изпълняват най-различни задачи. Трафикантите, които се залавят, повечето са чужденци", коментира ген. Ралчев.

Той е на мнение, че това са хората, които са дошли преди 2-3 години.

"Те печелят пари, които никак не са малко. Така че реформата на службите не започва със смяна на министъра и шефовете. Създаването на такъв кадър изисква доста време - обикновено 15-20 години, вече не останаха толкова много кадри. Заплатите в гражданския сектор надминаха заплатите в МВР. Единственото привлекателно е първата категория, която дава по-ранна възможност за пенсиониране. Но ерата на пенсионерите отмина", подчерта ген. Ралчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR той попита защо службите трябва да са на този или онзи.

"Службите са на България. Чрез службите те черпят информация, с която могат да правят две неща. Първо - да притискат свои политически партньори или противници, второ - да управляват процеси, с които да овладяват по-голяма маса хора. Не се крие, че всяка една от партиите, която застане на власт или е близо до властта, прави така, че нейни кадри са на държавна работа", посочи още гостът.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.