Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Трън в очите на Европа": До лятото ни очакват по-високи цени на горивата

"Данъците носят пари в икономиката, но никъде това не е най-важното", каза

22.03.2024 | 20:01 Редактор: Искра Ангелова

Всички срещу Асен Василев - депутатите го задължиха да върне 1 млрд. лв. на Фонд "Сигурност на Електроенергийната система".

"Единият вариант е да отреже от разходите, които са планувани и които виждаме, че вече са започнали да бъдат рязани, като не се случват някои неща, другият вариант е да се вземе заем, ако не може бюджетът да събере тези пари през НАП, които леко започват да изостават към днешна дата. Така че това не е много обещаващо. И най-голямата заплаха е, че най-вероятно няма да се вместим в тези 3% дефицит, които трябва да поддържаме, за да влезем в Еврозоната", каза финансистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е било ясно, че тези пари трябва да подкрепят разликата в цената на тока, когато излезем на свободния пазар.

"От поне 10 години Европа ни казва, че трябва да либерализираме пазара и че трябва всички да излязат на свободния пазар. Последните години се направи така, че този удар да е по-плавен, но за съжаление, парите ги няма. Няма никаква кампания за разяснение на хората какво се случва, този тип пазари функционират в Европа по този начин. Сега поне виждаме, че за еврото започва да се говори, но в ситуацията, в която се намираме, виждаме, че все повече хора и крайнодесно формации да излизат с радикални предложения, което е плашещо", допълни Тачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако тези пари ги няма, някой ще трябва да плати сметката.

"Ако държавата ги няма, то по веригата отива в крайния потребител. Не смятам, че хората ще издържат, защото тук не става въпрос само за ток. В последния месец ОПЕК+ намалиха и добива на петрол, видяхме, че цената му се е вдигнала с 8-10% по международните пазари. Ние се отказахме от руския петрол в "Лукойл", компанията е изцяло на борсовите цени, това ще допринесе още за вдигането на цените, инфлацията", коментира финансистът.

Той е на мнение, че до лятото може да се вдигнат и цените на горивата.

"Ако се допусне нещо такова - инфлацията в България ще избяга в равнища, които са далеч от мечтите ни за Еврозоната. Икономиките не растат, а буксуват в момента. Заради това натискът е лихвите да се задържат и да тръгнат надолу, дори очаквам, че Европа ще тръгне ще ги намаля по-бързо от Америка, защото сме в по-тежка ситуация", добави Светлин Танчев.

Експертът смята, че сме трън в очите на Европа, защото сме с едно от най-ниското данъчно законодателство: "Данъците носят пари в икономиката, но никъде това не е най-важното. ДДС-то е нещо, което е важно, също така и бизнес климатът. България е имала комфорт до голяма степен, защото сме част от Европа, голяма част от парите на БВП-то ни са европейски".

Гледайте целия разговор във видеото.