Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Колкото по-слаб е нашият свят, толкова по-силна ще бъде Русия

Илия Лазаров е категоричен, че трябва да се обърне внимание и на Западния свят

18.03.2024 | 20:00 Редактор: Деси Николова

Руският президент Владимир Путин спечели вота с близо 88% подкрепа. Новият мандат ще даде на Путин власт до 2030 година.

"Не трябва да се анализират Русия, Китай и този тип държави. Две трети от света не е демократичен, не трябва да се заблуждаваме с това нещо и да ги мерим с критериите на нашия западен свят. Имаше опит за някаква демократичност в Русия през 90-те години, нищо не се получи, настана хаос. Имаше опит за демократичност в Северна Африка, видяхме докъде доведе. Има цели светове, които живеят по този начин. В момента това е една пропаганда от страна на руското ръководство и на президента Путин, който показва колко е обичан от народа", каза международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи дори изборите да са били абсолютно свободни, руският президент отново е щял да има над 50% подкрепа от страна на избирателите.

"Гласували са около две трети от населението. Има едни около 20 милиона, които не са гласували и това е истинската опозиция, която би била на Путин. Част от тези 20 милиона не можем да ги определим като опозиция, просто ги е домързяло да се доредят на опашките", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него обаче по-важно е да се обърне внимание върху Западния свят.

"Имаме в момента един човек, за когото се съмняваме, че има деменция, за кандидат за президент. Имаме един друг, който показва тотално неразбиране на геополитиката, аутсайдер в геополитическата сфера, който може да нанесе огромни щети на западния свят. Двама доста възрастни хора, които не са олицетворение на Америка. Това е проблемът на нашия свят спрямо Русия. Колкото по-слаб е нашият свят, толкова по-силна ще бъде Русия", подчерта Лазаров.

Международният анализатор е категоричен, че изборът на президент на САЩ е от огромно значение и отбеляза, че Доналд Тръмп не е добър във външната политика.

Гледайте целия разговор във видеото.