Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Зад "Червения пират" стои поръчка, отвлича се внимание преди ротацията

"Кой е поръчител, може и никога да не стане ясно", смята доц. Златогор Минчев

01.03.2024 | 21:23 Редактор: Вяра Димова

Заловиха 35-годишния Илко Захариев, който от дни наричат "Червения пират". Той е обвинен в отправяне на заплахи към политици, магистрати и институции.

"Дали стои някой зад него, ще стане ясно във времето. Най-вероятно някой е платил на лицето и то е участвало в тази кампания и сега отрича, за да няма дискусия. Едва ли списъкът е случайно подбран. Вероятно става дума за поръчка. Поредно отвличане на обществено внимание, докато чакаме ротацията", коментира експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той напомни за случаите със сигналите за бомби от миналата година, след които нищо не е последвало.

"Кой е зад реалния поръчител, може и никога да не стане ясно. Дано да останат само заплахи. Предстоящата ротация е точката на дискусия. Това е социален експеримент в държавата", каза доц. Минчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът по киберсигурност обясни какво означава т-нар. дигитален номад: "Това са добре платени IT специалисти, които живея далеч от мегаполисите и, използвайки интернет достъп, си вършат бизнеса".

По думите му дигиталното пространство вече е среда, чрез която може да се оказва натиск.

"Да се надяваме на стабилност и успешна ротация. Вътрешният министър трябва да покаже акция, която работи. Тази хипотеза звучи правдоподобно. В обществото има нестабилност. Изплуват неща. И службите, и вътрешно министерство си вършат работата и се коригират. Вървим към нова точка на стабилност, която още е далеч", смята той.

Според доц. Минчев големите партии имат интерес за предсрочни избори, но предвид международната обстановка и дестабилизацията на икономиката в Европа, не е добра идея.

"Профилактиката на машините за изборите изисква поне седмица. Средното време, за което е необходимо цялата процедура с обществените поръчки да мине, е около два месеца. Опитът показва, че това време е инфарктно. Флашките ги намериха в ГРАО. Сега наблюдаваме чиста проба губене на време. Въпросът е колко гражданите вярват в изборния процес. За да вярват хората, трябва да могат да гласуват и през мобилните си телефони", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.