"Имам автомат, ще те застрелям": Как клошарят "Червения пират" си подбирал мишените

Знае се, че мъжът е взимал заеми

01.03.2024 | 18:41 Редактор: Елеонора Танева

Обиди, придружени с текст "имам пистолет, ще те застрелям". Това представлявали интернет заплахите, които "Червения пират" разпращал на политици, магистрати и институции. Разследващите уверяват – заплахите са лична инициатива и нямат общо с престъпни или политически кръгове.

Зад подробно коментирания през последните дни псевдоним "Червеният пират" се крие 35-годишният Илко Захариев.

"Той следи много активно процесите в страната, това му е един от ориентирите да се насочи към определена личност и да отправи заплаха", каза директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков.

Десетки участници в държавните процеси си навлекли гнева на "Червения пират".

"Към политици, шефа на НАП, съдия Цариградска, министри, отделни фирми, бизнесмени, към мол. Ползвал е десетки имейли и е разпратил стотици заплахи - към Мария Габриел, Тагарев, министъра на МОН", обобщи Владимир Димитров от дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Полицията подчертава, че заплахите са самоинициатива.

"Нито има лица от криминалния контингент, с които той е имал някаква комуникация, нито някакъв политически нюанс", категоричен е Атанас Илков.

У "Червения пират", който живеел като клошар, полицията намерила не един, а два телефона.

"По първоначални данни знаем, че е взимал заеми. Почти всички имейли са с идентичен текст. Просто са обиди и заплахи, а накрая на мейла пише "имам пистолет, имам автомат, ще те застрелям", цитира заканите Владимир Димитров

Скитникът е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще иска съдът да остави "Червения пират" за постоянно в ареста. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.