Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Петър Витанов: Радев има най-голям потенциал да обърне политическата система

БСП ще има има един евродепутат, прогнозира той

01.03.2024 | 20:22 Редактор: Вяра Димова

Движението "Трети март" беше регистрирано с цел да се предотвратят всякакви злоупотреби. През годините сме се нагледали на политически двойници. Целта не е била да се трансформира в политическа партия. Целта на Инициативния комитет беше да запазим 3 март. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "Денят ON AIR".

ГЕРБ постоянно си променяха мнението, като година по-рано внесоха изменение, напомни той.

"Устойчивостта в позициите на Борисов е доста спорна. Ако трябва да разчитаме на тяхното мнение, бих предпочел да не го правим. Инициативният комитет имаше една цел - запазване на 3 март. Дали обаче политическа алтернатива, включително с участието на президента като единствения изразител на тази алтернатива в момента, или друга партия, формация, за мен е неизбежно. Едно от нещата ще се случи", коментира Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му още при събирането на подписите за запазването на датата на националния празник немалко хора са питали дали няма да направят партия.

"Очакват това да се случи. В политиката е важен таймингът. Участието на президента Радев би гарантирало мащабност. Човекът, който има най-голям потенциал да обърне политическата система, е президентът Радев. Затова хората свързват очакванията си с него", смята евродепутатът.

Според него евровотът предполага изпращане на европейски представители: "Това се отразява върху законодателството, което се решава на европейско равнище. Затова лявото представителство е важно. БСП ще има има точно един евродепутат. БСП, която се саморазправи с всички хора, не може да разчита на широка подкрепа. Ако ме питате за политическа партия, която да участва активно в управлението, може би европейския вот не е най-подходящ".

Витанов засегна и проведения Национален съвет на БСП, който се проведе миналата седмица.

"Аз формално се водя изключен, но снимките от събитие са красноречиви, там има 40-50 души - крайно недостатъчно, за да проведат легитимно заседание. Има или няма кворум - няма значение. Извън институционалността, говорим за трайна тенденция по ликвидация. Прави се с цел ликвидацията на най-старата политическа партия в страната", уточни гостът.

Евродепутатът посочи, че няма да приеме покана от ръководството, защото "тези хора са ликвидатори" и прогнозира, че ще се стигне до предсрочен вот.

"Не е демократично управление. Днес излиза един от съпредседателите и казва, че за всички има място под слънцето, а друг предлага меморандум. Парцелира се властта. Въпросите с корупцията тегнат със страшна сила. Този тип управление не е устойчиво. Борисов в момента ги е притиснал в ъгъла. Всеки ден ще продължат да се съгласяват с условията. Още малко, когато разликата стане голяма, просто ще ги изхвърлят", завърши Витанов.

Относно казуса с Мартин Божанов - Нотариуса той заяви, че не очаква нещо повече да излезе наяве.

Гледайте целия разговор във видеото.