Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Скандални връзки в съдебната система: Чии имена изплуваха и кой кого прикрива?

От всеки ъгъл изскача името на прокурор Йордан Петров от СГП, заяви адв. Велислав Величков

29.02.2024 | 20:17 Редактор: Тодор Петров

Към схемите за влияние в правосъдието бе приобщен и убитият Алексей Петров. Името му бе споменато от Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков, които говориха пред депутатите във временната Комисия в парламента. Тя бе създадена, за да проучи всички факти, свързани с дейността на показно разстреляния Мартин Божанов.

"По всички факти и имена, които се изнесоха от Ивайла Бакалова и бизнесмена, с когото живее на семейни начала, народните представители смутено мълчаха и искаха конкретни имена кой е свързал Бакалова с Нотариуса, за да се състои тази тяхна среща, където са поискани 100 хил. евро, за да излезе той на свобода. Г-жа Бакалова знае тези имена, но не би ги казала, защото изтичането на имена може да постави под заплаха от институционална намеса тези хора. Каква е гаранцията, че от самите депутати няма да изтече информация относно тези имена?", заяви адвокат Велислав Величков за Bulgaria ON AIR. 

Гостът посочи, че по време на заседанието са се споменали доста имена на хора от Специализираната прокуратура, магистрати и техни шефове. 

"Димитър Франтишек Петров се появява със скандални разкрития от страна на хора, които пряко са били свидетели на негови действия и поръчки. Появи се за пореден път името на бившия специализиран съдия Ушев, който е бил герой по почти всички мерки, както и съдия Галя Георгиева - бивш член на ВСС. Спомена се разговор с бившия главен прокурор Цацаров. Няколко дни по-късно е излязла заповед за задържане на г-н Денков. Той е задържан на 1 септември - ден преди Великото народно въстание през 2022 г.", разказа адв. Величков в "Денят ON AIR".

По думите му от всеки ъгъл изскача името на прокурор Йордан Петров от СГП - човекът, който е прекратил досъдебното производство срещу Петьо Еврото. 

След споменаване на имената в комисията днес, не е последвало предложение от народните представители тези хора да бъдат извикани, изтъкна адвокат Велислав Величков.

Според него Борислав Сарафов не е трябвало да поема функциите на главен прокурор, тъй като той е следовател и никога не е бил прокурор. Директорът на НСлС е заместник-главен прокурор, но само по разследването, отбеляза адв. Величков.

"Много дълго време беше протакано назначението на специалния прокурор Даниела Талева. Част от прокуратурата се държи като прикриватура - прикрива свои хора, които са участвали в престъпления срещу правосъдието, осигурявайки паралелно правосъдие. Прокурор Зартова ми каза, че са носени неподписани прокурорски актове, за да бъдат одобрени от главите на семейство и да се дадат съответните поръчки", посочи още юристът.

Гледайте целия разговор във видеото.