Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валери Митов, БСП: Държавата може да се намеси в цените на мобилните оператори

Сглобката не се справя с проблемите на държавата, смята депутатът от БСП

28.02.2024 | 20:36 Редактор: Деси Николова

Най-доброто решение за България са избори 2 в 1. Тази сглобка е борба за овладяване на регулатори, парцелиране на държавата и не може да продължи. Това заяви депутатът от БСП Валери Митов в студиото на "Денят ON AIR".

"В момента имаме една сглобка, която реално само си поделя държавата и регулаторите, а нищо не свършва от това, за което те се събраха. Шенген - имаме 3% от него, Еврозоната - далеч сме от нея, при 3% инфлация миналата година, за 2023 година инфлацията е 9,5%. Ние сме далеч от всичко това, заради което те всъщност се сглобиха", категоричен бе Митов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Друг проблем, с който правителството не се е справило според госта, е увеличението на тарифите на мобилните оператори.

"9,5% е увеличението на таксите на мобилните оператори. 2022 година когато министър на икономиката беше Корнелия Нинова и тогава председателя на Комисията за защита на потребителите успяха да спрат това увеличение. Държавата винаги може да се намеси", посочи гостът.

По негови думи е важно да се обърне внимание и върху темата с либерализацията на пазара на ток и отпадането на нощната тарифа.

"1 юли тази година нощната тарифа отпада. Евтиният ток всъщност отпада и това е от либерализацията на пазара, която приеха от сглобката. Ние от БСП бяхме против. 2026 година ние ще излезем на свободния пазар и тогава битовите потребители ще срещнат един голям риск от увеличение на цените", заяви депутатът от БСП.

С наближаването на ротацията все по-ожесточено се водят битки за министерски постове. Митов бе категоричен, че министърът на отбраната трябва да бъде сред тези, които ще бъдат заменени.

"От началото на тази сглобка, нашата позиция не се е променяла към него. Ние от първия ден му искаме оставката. Това по никакъв начин не се е променило. Този човек не се е насочил към българския национален интерес. Той гледа Украйна", каза Митов.

Гледайте целия разговор във видеото.