Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психолог за изчезналата Ивана: Трябва да се работи в средата, в която е била

Трябва да се мобилизират близките, семейството, специалистите в училището, коментира д-р Пламен Димитров

26.02.2024 | 21:10 Редактор: Толя Стоянова

17-годишната Ивана е в неизвестност от миналия четвъртък. От мобилния телефон на момичето е сменена профилната ѝ снимка във Facebook, а той се намира в нейните родители.

"Мерило във всяко едно общество за неговото състояние е грижата за децата. Причините за изчезването могат да бъдат много различни - от чисто тийнейджърски, до насилие, което криминалните служби трябва да разяснят. Важно е да се мобилизира човещината у хората и да се подкрепи търсенето, което вече продължава дни. Важно е да се работи в средата на едно дете. Това е ключово. Трябва да се мобилизират близките, семейството, специалистите в училището. В издирването трябва да се използват всички средства", коментира психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че педагогическият колектив и семейството трябва да имат много ясна представа за състоянието на средата, в която учи детето. Д-р Димитров уточни, че трябва да се спазват добри професионални стандарти, а те изискват да се започне системна работа около детето. Проблемите могат да са в академичната област или свързани с емоционалния статус.

"Образованието ни мисли предимно за ученето, отколкото за изграждането на личността. Изключително важно е да има чувствителност", подчерта психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да си извлечем поука от ситуацията и да сме по-внимателни, когато има отклонения в развитието, поведението или отношението на едно детето.

"В България имаме все още стигматизация на проблемното поведение. Много хора не се ангажират и не взимат присърце проблемите, защото самите те имат такива. Стига се до това, че се неглижират ранните признаци", каза д-р Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Елиза Трайкова
преди 1 месец
Винаги ми е интересно какво има да каже д-р Пламен Димитров, ето защо искрено ме подразни начина, по който беше интервюиран - прекъсване, говорене върху него, затворени или тенденциозни въпроси... Давайте възможност на тези хора да се разгръщат в отговорите си, когато ги каните, може пък да се окаже, че са по-компетентни от водещия по въпросите, в които са специалисти! Сигнализирай за неуместен коментар