Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Явор Куюмджиев: България ще е опитно зайче на "Хюндай" да стои по технологията AP1000

Енергийният експерт очаква поскъпване на електроенергията

23.02.2024 | 21:17 Редактор: Елеонора Танева

Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще се водят преговори с "Хюндай".

Целият процес се обърна с главата надолу. Петков каза, че парламентът е съставен от ядрени специалисти - очевидно, след като самият Петков гласува технология, по която да се строи електроцентралата, за да бъде необратимо решението. Обратимо е единствено, ако се вземи друго решение на парламента. Това заяви  енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR". 

"Очевидно става въпрос за едни пари. Не мога да твърдя със сигурност, но в крайна сметка става въпрос за много пари. По официални данин на Американсия ядрен регулатор последната централа, посторена недокрай от "Уестингхаус" в Джорджия, до момента струва 30 млрд. долара за два блока. Единият блок влезе в експлоатация миналото лято", даде пример Куюмджиев.

Той уточни, че "Уестингхаус" няма да строи след опита в САЩ, а си търсят компания, която да строи по тяхната технология - създават проект и го дават за строеж. Те имат договор с минимум две компании в света, едната от които е именно "Хюндай".

"Хюндай" са наистина компания, която е построила над 40 реактора. Дори във въпросната американска централа са корейски. В Джорджия са също корейски, построили са всички корейски атомни централи, и едва в ОАЕ", добави енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че "Уестингхаус" са имали търг за избор на технология, с искане за оферта с цена и срокове на двата бъдещи реактора. 

Има 4 различни решения, които са възможни за България - америкаци, французи, китайци. Чехите обявиха търг за избор на технологията - с искане за оферта с цена и срокове. 

"Американците бяха отстранени, защото не можаха да дадат цена и срокове. Кой е правил този търг - не разбрах. Излезе информация за тръжна процедура за преквалификация - по технически параметри корейците са минали през критериите. 
Имало е някакво сито, в което някакви хора са определили, че от тримата участници "Хюндай" са подходящи. Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000. И изведнъж от ПП-ДБ казват - хайде да участват о "Бехтел", коментира експертът", заяви Куюмджиев. 

Енергийният експерт посочи, че в България ще бъде първият опит на "Хюндай" да строят по технологията AP1000 и ние ще сме един вид опитно зайче, защото само са правили реактори за AP1000.

"Сигурно ще са справят, корейците са сериозни хора, те са дали твърда цена и твърд срок за построяване до 2037 г. Важно е обаче кога от "АЕЦ Колзодуй нови мощности" ще са готови с документацията и ще вземат разрешително за строеж . Най-сложно е разрешението за площадка, имат само за един блок, цялата процедура трябва да започне отначало за две площадки", посочи събеседникът.

Куюмджиев заяви също, че до построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще има поскъпване на енергията. 

"Не би трябвало да има колосални проблеми по отношение на енергийния баланс, но ще отпаднат ТЕЦ-овете, в някои часове на деня да бъде много евтино, в други - много скъпо, като цяло ще бъде по-скъпо", заключи Явор Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.