Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Явор Божанков: Чрез меморандума предлагаме неполитизирани фигури

"Ако ГЕРБ искат - да направят предложение", каза депутатът от ПП-ДБ

22.02.2024 | 20:20 Редактор: Толя Стоянова

ПП-ДБ изготви меморандума. Цялата група го обсъждахме, махнахме някои текстове, добавихме други. Меморандумът е двустранен. Ние започнахме и ще продължим като коалиция ПП-ДБ, от другата страна са ГЕРБ-СДС. Предлагаме по ясни критерии, неполитизирани фигури, безспорни експерти. Това, което постигнахме в първите месеци, е, че успокоихме държавата, няма ги служебните правителства. Ако всичко това го жертваме, нека ГЕРБ да кажат защо. Ако искат - да направят предложение. Това е покана за преговори. Тези регулатори, назначени в момента, ефективни ли са? Очевидният отговор е не. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков в студиото на "Денят ON AIR"

"Чух обвинения как някой искал задкулисно нещо да прави. Няма как да има меморандум и някой да казва, че иска да си "делка" нещо и да има скрито под масата", коментира Божанков. 

По думите му Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд като профил е "повече от добър". Според Божанков е отрицание на бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев. Депутатът от ПП-ДБ посочи, че Янкулов би бил чудесна кандидатура, но уточни, че това не е обсъждано.

"Единственият изход е системна промяна. Разделихме във ВСС прокурорите от съдиите, защото беше ясно, че прокурорите доминират. В колегията на съдиите им дадохме автономия, изтеглихме парламентарната квота и им дадохме пълен превес на професионалната съдийска квота, пълно самоуправление и пълна независимост", каза Божанков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че правилното решение е да се назначи по прозрачен начин ВСС, като подчерта, че това е идеята на меморандума.

На въпрос защо ПП-ДБ "провалиха" строежа на АЕЦ "Козлодуй", депутатът отговори, че са обсъдили, че проект за милиарди и за поколения българи напред не бива да е само с един кандидат, който да е предопределен с решение на събранието, а трябва да има конкуренция.

Гледайте целия разговор във видеото.