Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Владислав Панев: Абсурдно ще бъде коалицията да се разтури заради поста външен министър

Има много причини хора от държавното управление да се срещат с представители на "Лукойл", заяви депутатът

15.02.2024 | 20:24 Редактор: Деси Николова

Ще се случи ли ротацията и кой от партньорите в сглобката ще отстъпи поста на външното министерство?

"Според мен ще бъде абсурдно да се разтури коалиция заради поста външен министър и то не заради политиките, които външно министерство може да налага. Аз не виждам особени различия във външната политика на ПП-ДБ или на ГЕРБ. Това е един от малкото сектори в държавното управление, в който различия практически няма. Всички ние се борим за влизане в Шенген, за помощ за Украйна, влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това са целите, които стоят пред България", заяви депутатът от  ПП-ДБ Владислав Панев в предаването "Денят ON AIR".

По негови думи тандемът Денков-Габриел работи добре към момента, политиките на външното министерство са изключително важни и напредък в тяхното управление има.

"15 години не можехме да влезем в Шенген, сега вече сме сложили крак на вратата, влезли сме по въздух и по вода, има положително развитие. Това не е достатъчно, но е стъпка, която досега не сме могли да извървим. Очевидно напредък има. По отношение на помощта за Украйна - помощта е безспорна", отбеляза Панев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вчера Кирил Петков заяви, че със сигурност ще бъдат сменени здравният министър и министърът на електронното управление. 

"Определено в тези сфери имаше драми, специално здравният министър по отношение на това дали е възможно той да смени директори на болници, които не се справят добре и имат негативни финансови резултати. Като че ли конструкцията на управлението е толкова сложна, че всъщност министрите биват блокирани - дали от парламентарното мнозинство, дали от отделни партии от мнозинството, дали от администрацията отдолу, но това се случва в много сектори. Здравеопазването не е единственият такъв", категоричен е Панев.

По повод на изказването на Делян Добрев в комисия и в медийното пространство, че Асен Василев се е возил в колата на шефа на "Лукойл", Панев заяви, че е нормално политически лица да се интересуват от продажбата на рафинерията на компанията.

"Ясно е, че "Лукойл" е най-стратегическото предприятие в България, което е свързано с много сериозни промени последните седмици, а именно преминаването му към работа с неруски петрол, което беше изключително предизвикателство. Има много причини хора от държавното управление да се срещат с представители на тази компания", посочи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.