Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Корупцията и убийството на Божанов: Ще изплуват ли имена и кой ще понесе отговорност?

Руслан Стефанов пита защо не работят съществуващите институции

08.02.2024 | 20:34 Редактор: Тодор Петров

Претръпна ли българското общество към корупцията? 

"Хората не са спрели да търсят решение. Хората вече не гласуват, така че властта да остане в една партия или лидер. Непрекъснато се търсят нови идеи и политически проекти за решаване на корупционния проблем. Корупцията е свързана с концентрацията на власт, има я навсякъде по света", заяви програмният директор в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов пред "Денят ON AIR". 

Според него очевидното за България, което ни отличава от други европейски държави с корупционни проблеми, е липсата на наказателна отговорност и присъди. Единствено човек губи поста си или политическото доверие.

"Имаме годишна от КТБ, където изчезнаха над 200 млн. лв. Представете си за какви престъпни мрежи става дума... Има много хора навързани. Случаят с Васил Божков и Комисията по хазарт - колко пъти сме обсъждали КЗК с решения, които очевидно противоречат на елементарни пазарни правила. Последното беше с телекомуникационните оператори - незачитане на правата на пазара и потребителите", каза още Стефанов за Bulgaria ON AIR

От временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов, той иска да се видят имена и да се понесе отговорност от ръководството на съдебната система. 

"Ролята на тази комисия е преди всичко политическа. Трябва да имаме ясен сигнал към съдебната система. Кражбата на жилища е огромен проблем. Тази мрежа не е единствена. Може да се използва този случай, за да се потърсят още такива мрежи, където участват нотариуси. Нито една такава мрежа не е ясно разгадана и няма наказателна отговорност. Със сигурност е имал (Мартин Божанов- бел. ред.) адски много врагове", коментира Стефанов.

"Може да се провери имотното състояние на семействата на тези 12 души, къде са пътували, защо са пътували. Чудовищно е това, което излиза всеки път. Хора с многократни нарушения на правилата са много близки до различни политици", изтъкна гостът.

По думите му съдебната реформа на хартия се случва, но не виждаме антикорупционната комисия и действия на инспектората. 

"Промяната в Конституцията изисква време, но защо не работят съществуващите институции?! Няма желание и капацитет на политическо ниво", смята Стефанов. 

Програмният директор в ЦИД подчерта още: Това, че прокуратурата е направена по-зависима не прави нещата по-добри или по-лоши. Ще се види дали тази прокуратура е отчетна. Колко дела са започнати, колко са приключили, има ли резултати.

Гледайте целия разговор във видеото.