Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Демерджиев: Комисията за Мартин Божанов е лов на вещици, може да е убит заради изтичане на информация

Гласеният за нов шеф на "Вътрешна сигурност" е с много, много нечистоплътни прояви, коментира бившият вътрешен министър

06.02.2024 | 20:16 Редактор: Елеонора Танева

Надявам се шпионският скандал да не повтаря едни действия в офисите на Божков, когато се избираха конституционни съдии. Да не е опит за продължение в посока, в която няма толкова същински проблем, констатиран и установен. Днес слушах, че предал информация, която не била толкова чувствителна, че да накърни интересите и някои операции. Тези, които провеждат тази операция, дължат обяснение какво точно проверяват. Това коментира бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него поредицата новини за определени акции, които се случват в определени моменти, целят да отклонят общественото внимание. Той определи отстраняването на директора на "Вътрешна сигурност" в МВР като притеснително.

"Преди време Бойко Рашков в интервю обърна внимание, че в МВР се уволняват служители без особени аргументи и се възстановяват бивши служители, отстранени за сериозни нарушения.
Когато работех с него, той работеше отдадено и коректно, стараеше се много да ама акции на МВР, които да разкриват хората, които развращават системата. Оказа се, че Калин Стоянов не може да работи с много хора, включително с главния секретар", подчерта Демерджиев.

Той познава спрягания за нов шеф на "Вътрешна сигурност", чието име все още обаче не е официално съобщено. За него каза, че е известен с "много, много нечистоплътни прояви".

Иван Демерджиев коментира пред Bulgaria ON AIR и убийството на Мартин Божанов, което според него поражда много въпроси. 

"Прокуратурата казва, че е била напът да му повдигне обвинение, възниква въпросът дали не е изтекла информация - от прокуратурата, следствие, МВР. Защо не му е поставена охрана - става ясно за какво се разследван, което е сериозно и съществува опасност за неговия живот и на други хора от това разследване", изрази позиция Демерджиев.

Бившият вътрешен министър направи аналогия с Пепи - Еврото, като подчерта, че това са двата най-известни случая на търговия с влияние в съдебната власт.

Демерджиев не очаква комисията за Нотариуса да даде някакъв резултат, нито проверките, разпоредени от Сарафов, които определи като "закъснели".

"Имам съмнения, че инициирана по този начин комисия, целта е или да се проведе лов на вещици, или да бъдат установени и наказани магистрати, които нямат общо със същинската му дейност. Подозирам, че вече са набелязани такива", каза още Демерджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.