Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Марков: Възможно е убийството на Мартин Божанов да е поръчково, неудобен е

"Редица дела назад във времето стоят на трупчета или се прекратяват тихомълком", каза той

02.02.2024 | 20:15 Редактор: Вяра Димова

От излязлото по медиите, очевидно този човек е бил свързан с редица проблемни схеми. Пътищата могат да водят в много посоки. Става въпрос за поръчково убийство. Ако и половината от това, което се пише за този човек, е вярно, то той разполага с много информация, която може да сподели. Това каза експертът от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков в студиото на "Денят ON AIR" по повод убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

По думите на Марков Божанов е неудобен човек: "Причината предстои да разберем - дали е имало индикации, че би свидетелствал или дал някаква информация. При такова знаково убийство е нормално една от първите версии да бъде, че това се случва заради информация".

Той определи като проблем това, че малка част от знаковите дела стигат до съда.

"Редица дела назад във времето стоят на трупчета или се прекратяват тихомълком. Стигаме до въпроса: "Кой искаме да преценява дали има доказателства? Дали да е полицията, прокуратурата или независимият български съд". Искаме това да бъде българският съд. Погрешно е да се смята, че прокуратурата може да бъде държана виновна, ако внесе едно дело в съда и то не издържи", подчерта експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него прокуратурата е удобна да бъде зависима, тъй като е много централизирана и йерархизирана.

"В прокуратурата е лесно едно дело да се насочва през подходящите прокурори, без особена публичност и без да се нарушава законът", добави той.

Извършителите на убийствата се откриват в изключително малък брой случаи, а поръчителите никога, изтъкна Марков, коментирайки убийството на Мартин Божанов.

"Имаме няколко случая, в които непосредственият извършител се предполага, че е хванат. Единият от извършителите на неуспешните опити за убийство на Алексей Петров беше заловен и лежа в затвора, но пак не стана ясно кой е поръчителят. По отношение на тези 50 минути, нека видим какво ще каже МВР. Времето, в което е станал инцидентът, е в тъмната част на денонощието. Установяването на детайли ще намалят броя на версиите и кръга на потенциалните извършители. Имат значение. Пъзелът 30 години не се нарежда - списъкът с тези инциденти расте. Скептичен съм", изрази мнение експертът.

Ако се проследи пътят на парите, може да се стигне до конкретни хора, смята Марков.

"Всичко останало на практика не работи. Работа на полицията и прокуратурата е да установи как се е случило това, как този човек има тези имоти и тези средства", уточни гостът. Според него има и много неизвестни около работата на съпругата на Мартин Божанов в ГДБОП.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Димитринка
преди 2 месеца