Имотни измами, пране на пари и натиск върху съдии - с какво се е занимавал Мартин Божанов?

Убитият е разполагал с един имот с големи мащаби в Гърция

02.02.2024 | 18:48 Редактор: Деси Николова

Все още няма задържан за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Сигналът за убийството му бил подаден с близо час закъснение, обявиха от МВР. А прокуратурата водила разследване за дейността на Божанов. Повдигането на обвинение обаче било изпреварено от фаталния куршум.

Имотни измами, пране на пари и принуда спрямо съдии - това са само част от нещата, заради които Софийската градска прокуратура е започнала разследване за дейността на Мартин Божанов.

"По това досъдебно производство той не е бил привлечен като обвиняем до момента, защото не е било приключено разследването по същото. Разследването буквално е било приключило и е било въпрос на време да бъде повдигнато обвинение на Божанов, но при това стечение на обстоятелствата, обективно няма как да стане", заяви зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

В медийното пространство се появи информация, че двама съдии били принуждавани да си направят отвод, за да решат имотни дела на Божанов в негова полза. 

"Оказване на влияние с принудителни действия върху магистрати, които в случая са съдии", допълни Илиев.

"За да има едно лице смелост да заплашва магистрати, това означава, че някой му гарантира сигурност и неприкосновеност. Доколкото писаха вашите колеги, с Пепи Еврото те са работили заедно и те заедно са консумирали влиянието си в тази среда. Въпросът дали има и други е реторичен, въпросът е дали ще разберем за тях", отбеляза бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов.

А по повод разследването на убийството на Божанов стана ясно, че сигналът подаден към полицията е закъснял. 

"Сигналът е подаден от порядъка на 50-55 минути закъснение. За съжаление, тези свидетели, които се обявяват като свидетели, които са чули възпроизвеждане на изстрели ,също не са сигнализирали МВР незабавно, след като са възприели тези изстрели", каза директорът на СДВР Любомир Николов.

Убитият е разполагал с един имот с големи мащаби в Гърция, а фиктивно е владеел няколко имота, допълни още директорът на СДВР.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.