Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Ако сме правова държава - цялото правителство ще е в ареста, "Лукойл" ни дава трохи

"В момента плащаме 30% по-висока цена за природен газ", каза Красимир Манов

23.01.2024 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Унижава ли "Лукойл" държавата за пореден път?

"Започвам да се забавлявам с нашата държава. Уникални глупости се случват във всяка една област. "Лукойл" нищо няма да плати на България. В това правителство и в управляващото мнозинство никой не може да смята - те сами приеха преди една година законът за ограничителните мерки във връзка с Русия, Украйна, касаещ енергетиката. За тази една година в България трябваше да влязат 2,2 млрд. долара. Какви 70 млн., какви 20 млн.? Това са жълти трохички", каза енергийният експерт Красимир Манов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е позор за България.

"Всички вече ни се подиграват. Нали помните и с таксата за природния газ какво стана - какво говореше финансовият министър, че ще ги вкара в бюджета, но нищо такова не се случи. България, ако е правова държава, тези хора трябва веднага да бъдат арестувани, цялото правителство. Тези хора не могат да съберат 20 млн., ще управляват държава. "Лукойл" е дал 3 млрд. евро дивидент на Русия за миналата година, ние говорим за 20 млн. Ние не сме държава, ние сме някаква смешка", допълни Манов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че за 1 година "Лукойл" може да вкара в бюджета 10 млрд. лв.

"Няма да се занимаваме само с "Лукойл". В момента плащаме 30% по-висока цена за природен газ от борсата TTF. Заради това на хората токът им е скъп, парното им е скъпо, а България от износител на електроенергия се превърна във вносител на електроенергия, защото там никой не слуша какво им се говори. И сега се сервира план с празни страници - позорно. "Булгаргаз" е декапитализиран, държавата му даде 800 млн., няма как да губите от продажба на петрол и газ. Това е невъзможно", коментира енергийният експерт.

Манов е на мнение, че в България само се краде: "ТЕЦ-овете ги убиваме с глупостта, която направихме. Токът, който внасяме, отново е от газови и въглищни централи в РСМ и Турция, но те не плащат въглеродните квоти. Заради "зелена сделка", която е една голяма "зелена" измама, ТЕЦ-овете не могат да работят. Щели да ликвидират кравите, защото отделяли метали. Този ЕС в този му вид, ако не изтрезнее и не се гласува правилно на евроизборите, няма да се случат нещата".

Гледайте целия разговор във видеото.