Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев: Правителството си спечели време, зърнопроизводителите с право искат пари

"Недоволството в Европа ще ескалира скоро", прогнозира бившият земеделски министър

23.01.2024 | 20:57 Редактор: Вяра Димова

Правителството си спечели малко време. Три групи въпроси са обсъждани на срещата. Единият е законодателен - той вече е тежко закъснял. Пипането точно на тези закони е фундамент. Не могат да са на куц крак. Другото споменато е Закон за кооперирането - това е еквивалент на търговския закон. Не е лесна работа. Така бившият земеделски министър Явор Гечев коментира в студиото на "Денят ON AIR" новото споразумение между земеделците и властта.

По думите му за 6 месеца едва ли ще се постигне нещо по отношение на законодателството.

"Нещата няма да свършат дотук. Няколко неща ще трябва да станат. Първо по споразумението. Зърнопроизводителите за първи път искат пари и то с право. Над 20 лв. са техните загуби, ако бяха сметнали в МС, щяха да разберат, че около 35 хил. декара по 20 лв., сложете още едни 300-400 млн., които досега трябваше да отидат и по другите сектори - сметката няма да излезе", анализира Гечев.

Войната в Украйна е довела до засипването на Европа с продукция, но тя не се произвежда по параметрите на Зелената сделка, заяви гостът.

"Ако аз произвеждам нещо и то ми струва 1 лв., на вас ви струва 30 стотинки по-евтино. Европа, с подписването на споразумението с Украйна, постави собствените си земеделски производители в тежка нелоялна конкуренция. Точно затова протестират", обясни бившият земеделски министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

По отношение на поисканите от правителството мита, заедно с още 5 държави, върху украинските стоки, Гечев заяви, че това е тежка мярка мярка, която "едва ли ще мине през ЕС".

"Законовото нещо, което може да направи, е да се наложат т.нар. екологични такси. 1/3 от цената на земеделските продукти, които влизат от Украйна, да бъдат наложени с екологични такси. При добро желание и добра политическа воля на България и ЕС това е възможно", прогнозира гостът.

Според него, докато Европа и България не направят стратегически политики, които да балансират отново пазара, най-вече в Черноморския регион, всичко това ще продължи, дори войната да спре.

"Зърнопроизводителите поради ред причини останаха излъгани. Те се съгласиха, но 6 месеца по-късно нещата изригват. Протестите в цяла Европа тази година ще ескалират, когато започне следващата жътва, ако не започнат да се решават проблемите", завърши Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.