Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш зам.-шеф на МВР: Употребяват полицията в пиар акции като тази с Божков

Филип Гунев коментира и въпроса с боди камерите за българските полицаи

19.01.2024 | 20:00 Редактор: Тодор Петров

Спецполицаи влязоха в имотите на бизнесмена Васил Божков. Той беше привикан на разпит в СДВР.

"Божков със сигурност е човек, който през годините е трупал достатъчно информация и контакти, за да има с какво да бъде притискан. Жалко е, че така се употребява полицията за една публичност. Едва ли е нужно да се викат медии в такова разследване. Оркестрирано е медийното отразяване. Полицията е от полза на политическите играчи, за да се покаже, че се противодейства на олигарси с множество обвинения", коментира бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че е много трудно да се разбере кой стои зад убийството на бизнесмена Алексей Петров и това да бъде доказано в съда.

"Поръчковите убийства в цял свят са много добре подготвени, следите са заметени. И в другите страни разкритите поръчкови убийства са под 10%", отбеляза Гунев пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че боди камерите в МВР не са достатъчен брой и затова използването им все още не е задължително от полицаите. В момента се преглежда по един запис на седмица, ако се правят такива записи, смята Гунев.

"Някой да сваля терабайти всеки ден и да гледа, това е човешки и финансов ресурс. Ако всеки униформен има боди камера, това са терабайти с информация, която трябва да имаш начин да гледаш. В момента имаме решение да бъдат закупени още боди камери, процесът е дълъг. Трябва и униформи да се помислят за тези боди камери, защото през лятото полицаите са по тениски", заяви гостът.

Бившият зам.-министър на МВР обърна внимание, че камерите са инструмент, който пази и двете страни - и полицаи, и граждани. И добави, че манталитетът и поведението на полицаите трябва да тръгва от най-високо ниво.

"Такова поведение (агресивно - бел. ред.) се толерира. Висши полицаи го приемат за нормално, то е традиционно. Тонът, който се задава от ръководството - обикновеният полицай гледа колко му позволяват. Не искаме и полицаите да са страхливи", каза още Гунев.

Гледайте целия разговор във видеото.