Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вили Лилков: София е изправена пред кризи, трябва временен председател на СОС

Трябва да се окаже натиск от медиите и гражданите, заяви общинският съветник от "Синя София"

05.01.2024 | 19:56 Редактор: Тодор Петров

Предложението на общински съветници от "Синя София" и Карлос Контрера е да се избере временен председател на Столичния общински съвет. 

"ПП-ДБ-СС не успяха да направят политическо мнозинство в Общинския съвет. Без избран председател, реално СОС не може да започне да работи. Изпуснахме срока за план-сметката за чистотата. Ще получим по-малко миене и чистене през тази година, бяха предвидени повече пари", заяви общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков в предаването "Денят ON AIR". 

Той посочи, че до края на февруари трябва да бъде приет и бюджетът на столицата, който е над 2,5 млрд. лв. По думите му нищо не се е променило от първото заседание и може "4 години да говорим едни и същи приказки". Според проф. Лилков временно избраният председател трябва да подаде оставка след приемане на бюджета.

Трябва да се окаже натиск от медиите и гражданите, но общинските съветници сами трябва да решат този проблем, на мнение е гостът на Bulgaria ON AIR.

"Формулирахме 6 условия, при които СОС може да започне работа. Първото е избор на временен председател - до приемането на бюджета. Второ - да структурираме комисиите на Общинския съвет на паритетен принцип. Трето - да приемаме в дневния ред само предложения, които са единодушно приети на председателски съвет. Четвърто - кметът да представи програма за управление, той е длъжен по закон да я представи. Пето - бързо да започне работа по изработване на оперативна работна програма на СОС. Шесто - кметът да започне да дава отговори на актуални въпроси", обясни проф. Лилков.

Според него се е натрупало много напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС, като са се изрекли "доста необосновани думи и закани към противника", което пречи на нормалния диалог.

"Общинският съвет е в политическа криза, не трябва да допускаме тя да обхване общината. Когато се съберем заедно, започват оправдания, че имат политически решения и че са твърди в позициите си", каза още проф. Лилков.

Изправени сме пред криза, ако се е сринала системата за управление на отпадъците, алармира общинският съветник и добави, че трябва да се преглътнат много неща, а на преден план да бъдат поставяни интересите на гражданите.

"Трябва СОС да не провежда заседания 3 месеца, тогава е налице хипотезата за нови избори. Ние сме в хипотезата на първо заседание", уточни проф. Лилков.

Гледайте целия разговор във видеото.