БСП и "Възраждане" бойкотираха поредния опит за консенсус за председател на СОС

Оптимист съм, че към 11 януари ще имаме добро решение, каза проф. Вили Лилков

28.12.2023 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

Спешна среща в Столичната община търси консенсус за избора на председател на местния парламент. Инициатори на разговорите са общински съветници от "Синя София" и ВМРО. 

5 поредни пъти СОС не успя да избере председател. БСП и "Възраждане" не се отзоваха на поканата за разговори. 

"Оптимист съм, макар тонът между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС беше доста остър, приемам го като начало. Смятам, че към 11 януари всички ще имам добро решение за Общинския съвет. основните формации виждат решението в различни посоки" каза след срещите общинският съветник от КОД проф. Вили Лилков.

От ГЕРБ-СДС поискаха коалиционно споразумение.

"Предлагат още от същото, не са подготвени с никакъв вариант, освен някакво предложение за временен председател", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

"Колегите от ПП-ДБ се изказаха, че са готови на коалиционно споразумение, което е стъпка в правилната посока", заяви общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов.

"Беше среща да видим къде стоят нещата, не получихме никакви алтернативи от втората по големина политическа сила, отново останаха деструктивни. От ден първи сме готови на разговори. Нямаме конструктивност от тяхна страна, освен на думи пред вас", обобщи общинският съветник от ПП-ДБ-СС Цветомир Петров.

Нов, шести опит за избор на председател на СОС, ще има на 11 януари.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)