Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Любомир Канов: Парламентът идва от "parlare" - говоря, но говоренето трябва да бъде с мисъл

Психиатърът е на мнение, че през 2023 г. България се е нагледала на всякакви скандали, но все пак върви бавно към целите си

02.01.2024 | 20:38 Редактор: Деси Николова

"Винаги трябва да се прави равносметка на изминалото, за да можем да видим бъдещето. Равносметката е интересна поради много причини. Осъществи се така наречената сглобка между противоречиви, във всяко отношение, политически сили, които по някакъв необикновен начин разбраха, че макар и със скърцане, трябва да функционират заедно в името на държавата и нейното бъдеще", заяви психиатърът д-р Любомир Канов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че през 2023 година България се е нагледала на всякакви скандали, но все пак върви бавно към целите си.

През изминалата година българските ученици бяха на дъното на класацията по математика и четене в Европейския съюз. Това посочиха резултати от международния тест PISA, който провери уменията на 6107 деца от 202 училища. 

"Интересната равносметка тази година бяха изпитите PISA за когнитивна грамотност на българските юноши. Докарахме се дотам и то от доста години, поне половината ни ученици да не умеят да мислят. Те имат когнитивна неспособност да разбират и да схващат нещата - да разбират какво виждат, какво четат, какво представляват отношенията, какво представлява обществото и света", заяви д-р Канов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи виновни за това са родителите на децата, но проблемът е, че самите те са били възпитавани в същата тази система, която не успява да развие днешните младежи. Психиатърът отбеляза, че сред обществото липса гражданско съзнание и хората имат ниска култура, което се забелязва включително и в Народното събрание. 

"Действително парламентът идва от "parlare" от "говоря", но говоренето трябва да бъде с мисъл и схващане на концепции. Ако те бъдат подложени на този изпит PISA, мисля че най-малко 50% ще пропаднат", вметна д-р Канов.

Гледайте целия разговор във видеото.