Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Хазната ще се пълни с "кървави" пари от хазартно зависими, продаващи имотите си

"Хазартният бизнес в България има огромно политическо лоби", каза Светлана Йорданова

29.12.2023 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Вдигат се тройно таксите за хазарт - ще намали ли решението на депутатите зависимостта на игрите на късмета?

"Ако изобщо правителството изобщо беше загрижено за здравето на българите и за тези, които вече са развили хазартна зависимост, със сигурност щяха да поканят експерти на тази среща. Анонсираха срещата и се коментираше за регулация по отношение на хазартните реклами, а какво се получи в крайна сметка? За реклами въобще не стана въпрос. Това вдигане на таксите и увеличаването на данъците е абсолютен прах в очите на хората", каза експертът по превенция и лечение на зависимости Светлана Йорданова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя поясни, че ако досега хазартният бизнес е изплащал 15% от общата сума на залозите, сега ще изплаща 20%, след като изплати печалбата.

"Реално погледнато - данъците се свалят с 1/3, което не е никак малко, изненада съм, че чувам от устата на финансовия министър, че се очакват близо 200 млн. приходи и то на гърба на хората, които са хазартно зависими. Но нека не се заблуждаваме кой докарва тези пари в хазартния бизнес. Това не са хора, които просто се забавляват. Основният приход това са кървавите пари на семействата, които си продават имуществото и изплащат на лихварите кредитите", допълни Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея е трябвало правителството да вземе по-радикални мерки.

"Трябва тотално забрана за рекламата на хазарт. Алкохолът предизвика сериозна алкохолна зависимост, наркотиците не се рекламират, те предизвикват зависимост, но третият причинител на зависимостта - хазартът, вилнее безнаказано. Повече от 10 години хазартната зависимост е сложена от СЗО в графа "зависимости" и се лекува като заболяване, което има своите фази на развитие. Има си злоупотреби. Хазната точно до тези 200 млн. ли е опряла? На гърба на тези хора?", попита експертът.

Тя даде и пример, че в някои европейски държави не може толкова лесно да се получи лиценз: "С увеличаването на входните такси, които ще се увеличават 4 пъти, ще се ограничи навлизането на новите играчи, тъй като милиардите, които в момента се въртят на гърба на хората, които са зависими, те безпрепятствено си осигуряват да си въртят бизнеса още минимум една година."

По думите ѝ хазартният бизнес в България има огромно политическо лоби.

"Хазартната зависимост е една от най-тежките и изисква много повече време, за да може самият човек, който е зависим, да може да осъзнае това, защото той не приема други вещества - не взима наркотици, не употребява алкохол. За да си признае човек, че е зависим, това е много дълъг процес. Той пред себе си не може да го признае, а камо ли пред други хора. Имаме безплатна телефонна линия, на която се обаждат дори ученици", добави Светлана Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Валтер Папазки
преди 3 месеца
Така е ,момета, от години. Парите в този бизнес течат като Ниагарския водопад. Във всяко село от години има зали, вече и онлайн. Милиони и милиарди. Сигнализирай за неуместен коментар