Хазартният бизнес скочи срещу новите такси: Непосилни са! Обречени сме на фалит

От АИИБ искат възможност за разсрочено плащане

21.12.2023 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

Бюджет 2024 и вдигането на таксите за лиценз за хазартни оператори предизвикаха редица реакции. Собственици на казина предупредиха, че бизнесът им е обречен на фалит.

След 1 януари догодина хазартните фирми ще трябва да плащат по-висока лицензионна такса, решиха депутатите. Размерът е вдигнат тройно и ще важи и за фирмите с платени лицензи. Така за Георги Петков, собственик на верига казина, сумата скача от 25 хиляди лева на 150 хил. лева догодина.

"Лицензът ми е издаден преди 3 месеца, за населени места над 500 хил. жителя аз трябва да заплатя 150 000 лева, които не са планирани в инвестициите ми, когато получих лиценза. Това са непосилни такси, които се вземат при вече издадени разрешения и лицензи. Това значи, че те са издадени при едни условия, ти си ги спазил и в хода на този лиценз се променят условията и таксите", коментира той.

Държавата ще събере чрез таксите в бюджета допълнителни 200 млн. лева в бюджета, уточни министър Асен Василев.

"Няма да бъдат събрани тези пари, поради простата причина, че тези такси са непосилни за хазартните оператори, те просто няма как да ги заплатят и те ще предпочетат да се освободят от лицензите и да предпочетат да прекратят своя бизнес. Те не разполагат с тези пари накуп", поясни адвокатът в Сдружение на организаторите на хазартни игри и дейности - Кирил Груйчев.

Таксата беше внесена като предложение в план-сметката в последния, без да е съгласувана с хазартния бизнес, твърдят още засегнатите.

"Подобно нещо да се събират такси при вече издадени лицензи, никога не е обсъждано, това само по себе си е абсурдно", допълни Груйчев.

В позиция до медиите от Асоциация на игралната индустрия в България предлагат да се осигури възможност за разсрочено плащане на таксата за фирмите със заварените лицензи: "Предлагаме да бъде прецизиран срокът за тяхното заплащане от организатори на хазартни игри, получили лицензи преди влизането в сила на измененията в Закона за хазарта, като се даде възможност за тяхното пропорционално разсрочване, съобразено със срока до изтичането на съответния лиценз".

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.