Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Добрият пример: STEM отборът на 18 СУ "Уилям Гладстон" е гордост за България

Учениците и преподавателят Светлана Ковачева обясниха слабите резултати от PISA

22.12.2023 | 20:51 Редактор: Тодор Петров

STEM отборът на 18 СУ "Уилям Гладстон" печели престижни отличия от международни форуми.

Учениците Алекс Ламбев, Димитър Демирев и Любомир Топалов споделиха пред Bulgaria ON AIR, че отличията означават много за тях. Било им е приятно и интересно да видят "как стоят нещата в САЩ", където са проведени финалите.

"Това не е започнало от нас, а от училището", отбеляза Любо.

Ръководителят на отбора Светлана Ковачева посочи в "Денят ON AIR", че с много труд, и постоянство резултатите са дошли, което ги прави изключително щастливи.

"STEM обучението помага на децата да мислят по по-различен начин. Имат критично мислене, креативност и въображение. Само теорията доникъде не води. Много мотивирани са, чакаме момента, в който ще ни потърсят и ще кажат "Кога ще се събираме пак". Увереността дойде малко преди националното състезание. А след националното не можехме да ги спрем", разказа тя.

По думите на преподавателя отборът се изгражда лесно, когато имат общ интерес.

Момчетата в студиото признаха, че не са се почувствали добре, когато са разбрали резултатите от PISA тази година. 

Нямаше голям интерес към този тест. Този тест в България не се отличава само от останалите европейски държави, но и от останалите тестове в България, отбелязаха те.

А малко след прибирането от състезанието в Азербайджан учениците започват подготовка за следващото национално състезание в София, което е и квалификация за световното първенство в САЩ.

Гледайте целия разговор във видеото.