fallback

Проф. Панайотов за конституционните промени: Ако така бъдат приети, това ще рефлектира върху всички граждани

Бързането за приемането им буди основания за съмнения, смята преподавателят по наказателно право в СУ

12.12.2023 | 20:19 Автор: Деси Николова

Експерименти с Конституцията. Има ли риск да се претупат промените?

"Въпросът е те да са достатъчно обосновани и приемливи за по-голямата част от обществото, ако става въпрос за промени в Конституцията", заяви преподавателят по наказателно право в Софийския университет и бивш вицепремиер проф. Пламен Панайотов в ефира на "Денят ON AIR".

Въпреки това, гостът е на мнение, че няма разумно обяснение защо се слага такъв акцент на бързото приемане на конституционните промени и това поражда съмнения. 

"Тези, които предстои да гласуват тези промени на второ и трето четене, не са съвсем наясно какви ще бъдат текстовете в крайна сметка, които ще бъдат гласувани. Този кратък срок наистина буди основания за съмнение и недоразумение относно онова, което ще се случи", изтъкна гостът в Bulgaria ON AIR.

По думите му в случай, че имаме независима съдебна власт, но нямаме независима прокуратура, се обезсмисля наличието на независим съд.

"Има голямо разминаване между твърдението, че онова, което се е случвало сега задкулисно, занапред няма да се случва, а именно да има политическо влияние върху прокуратурата, осъществявано не през законите, както е характерно за правовата държава, а осъществявано с оглед намеса при разрешаването на икономически или политически интереси. От една страна се твърди, че това няма занапред да бъде така, а от друга страна, политическата квота във Висшия прокурорски съвет е с мнозинство по отношение на квотата, която се излъчва от прокуратурата. Това означава, че който поръчва музиката, той ще определя музикантите", поясни Панайотов.

Според професора има вероятност промените в Конституцията да бъдат атакувани в Конституционния съд, но няма да се стигне до конституционна криза. 

"Ако така бъдат приети, това ще рефлектира върху всички български граждани", подчерта проф. Панайотов.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback