Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Панайотов за конституционните промени: Ако така бъдат приети, това ще рефлектира върху всички граждани

Бързането за приемането им буди основания за съмнения, смята преподавателят по наказателно право в СУ

12.12.2023 | 20:19 Редактор: Деси Николова

Експерименти с Конституцията. Има ли риск да се претупат промените?

"Въпросът е те да са достатъчно обосновани и приемливи за по-голямата част от обществото, ако става въпрос за промени в Конституцията", заяви преподавателят по наказателно право в Софийския университет и бивш вицепремиер проф. Пламен Панайотов в ефира на "Денят ON AIR".

Въпреки това, гостът е на мнение, че няма разумно обяснение защо се слага такъв акцент на бързото приемане на конституционните промени и това поражда съмнения. 

"Тези, които предстои да гласуват тези промени на второ и трето четене, не са съвсем наясно какви ще бъдат текстовете в крайна сметка, които ще бъдат гласувани. Този кратък срок наистина буди основания за съмнение и недоразумение относно онова, което ще се случи", изтъкна гостът в Bulgaria ON AIR.

По думите му в случай, че имаме независима съдебна власт, но нямаме независима прокуратура, се обезсмисля наличието на независим съд.

"Има голямо разминаване между твърдението, че онова, което се е случвало сега задкулисно, занапред няма да се случва, а именно да има политическо влияние върху прокуратурата, осъществявано не през законите, както е характерно за правовата държава, а осъществявано с оглед намеса при разрешаването на икономически или политически интереси. От една страна се твърди, че това няма занапред да бъде така, а от друга страна, политическата квота във Висшия прокурорски съвет е с мнозинство по отношение на квотата, която се излъчва от прокуратурата. Това означава, че който поръчва музиката, той ще определя музикантите", поясни Панайотов.

Според професора има вероятност промените в Конституцията да бъдат атакувани в Конституционния съд, но няма да се стигне до конституционна криза. 

"Ако така бъдат приети, това ще рефлектира върху всички български граждани", подчерта проф. Панайотов.

Гледайте целия разговор във видеото.