Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: Условието на Австрия е двойствено, конституционните промени ще се случат

ГЕРБ ще заеме по-голяма част от властта, смятат доц. Мария Пиргова и Борислав Ангелов

11.12.2023 | 20:26 Редактор: Вяра Димова

Има някакъв напредък от страна на Австрия. Проблемът е дългогодишен. Условието на Австрия да ни приеме само по въздух е двойствено решение, което се надявам, че в четвъртък и петък може да бъде преодоляно на Европейския съвет. Това каза политологът доц. Мария Пиргова в студиото на "Денят ON AIR" по повод преговорите за Шенген. 

Възможно е и друго решение, смята доц. Пиргова - на Австрия или на Холандия да се постави условие да дадат срок за откриване на сухопътната граница.

"Дипломати смятат, че Урсула фон дер Лайен ще постави това условие твърдо", уточни тя.

Събеседникът ѝ политологът Борислав Ангелов напомни, че не това не е само заради бежанците, става въпрос и за стоките, влизащи при нас.

"Обикновено се фокусираме само върху бежанците, те са видимата част. Има засилени действия на българските власти. Не смятам, че имаме по-силна позиция, защото в ЕС много се промениха нещата", заяви Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Пиргова сега е времето, в което ЕС ще иска да демонстрира единство: "Това са едни от последните големи заседания за ръководството на тази Европейска комисия за Урсула фон дер Лайен. Предстоят европейски избори. Допълването на Шенген, единството на ЕС - ще трябва да бъде завоевание на тази Комисия".

Тя уточни, че Шенген е политически въпрос, който е "въпрос на надиграване в сама ЕК".

"Надиграват се. Ние нямаме сили. Нашата дипломация е пасивна. Румънската позиция беше по-ясна и агресивна на моменти. Кирил Петков провали ходенето на министър-председателят в Австрия. Това показва, че тази (не)коалиция действа хаотично", напомни доц. Пиргова.

Ангелов прогнозира приемане на конституционните промени. 

"По въпроса за съдебната система има разминаване и то не само между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", ще трябва да намерят нов език. Коалиционните промени ще се случат. Това, което им даваше основание да се обединят, е войната в Украйна. Ще вървим към ремонт на състава на правителството", допълни той.

Според доц. Пиргова ГЕРБ ще заеме по-голяма част от властта, а ДПС няма да употреби активността на Делян Пеевски, а Мария Габриел ще бъде министър-председател

Гледайте целия разговор във видеото.