Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Диада" - филмът, отварящ очите на родители за децата им, все по-млади употребяват наркотици

За проблемите трябва да се говори, на мнение са Яна Титова и Жаклин Дочева

08.12.2023 | 20:57 Редактор: Искра Ангелова

"Диада" - един от най-вълнуващите филми в съвременното българско кино.

"Самата история започна от късометражен филм и това беше преди 13 години, доста вода изтече оттогава. Последните 10 години минаха в това да го дообогатявам, да променям разни неща, но основата на историята си остава отпреди - да е истинско, да е актуално, да докосва и да боли. Положението става все по-зле - ние ставаме все по-заети и не обръщаме достатъчно внимание на децата", каза режисьорът и писател Яна Титова в студиото на "Денят ON AIR".

Актрисата Жаклин Дочева сподели, че първоначално ролята ѝ във филма ѝ се е сторила изключително трудна.

"Но ми хареса, че с Яна много си допълваме нещата - аз ѝ предлагам нещо, отхвърляме, съгласяваме се. С нея работата е толкова лека, че не усещаш как се случват нещата. Не беше от ролите, които си казваш: "Сега всичко ми е ясно и ще го направя". Имаше много големи предизвикателства. Най-голямата магия се случи на снимачната площадка", коментира още тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ролята на Дочева във филма е на майка.

"Обратната връзка винаги е важна, особено когато правиш изкуство. Идеята на изкуството е да стига до хората. Ние положихме големи усилия филмът да бъде разпознаваем. Продължавам да получавам писма от хора, които са го гледали. Филмът кара хората да започнат да говорят за това какви промени трябва да бъдат направени в образователната система", добави Титова.

Тя е на мнение, че за насилието при децата голяма роля имат както психолозите, така и учителите: "Знам за случаи, в които се сигнализират родителите и те не искат да припознаят този проблем. Може би и санкции трябва да се наложат, но те да се спазват."

Яна Титова припомни, че годините на използването на наркотици и детската проституция рязко падат.

"Възрастта много драстично пада, има жесток дефицит на морални ценности при младите, нямат вече модели на подражание, към които да гледат. Всичко се е принизило просто до оцеляване", категорична е тя.

Според Жаклин трябва да се говори открито за проблемите и да се потърси помощ.

Гледайте целия разговор във видеото.