Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Танев: PISA ни "опъва" ухото, крайно време е за мерки

"Масовата практика в България е да се мисли 4 години напред", каза бившият министър на образованието

08.12.2023 | 20:09 Редактор: Искра Ангелова

Неграмотност - къде е заложена бомбата?

"Вече не гласувам в общото събрание, защото съм на възраст, но ако се беше наш колега, кандидат, който да ми каже какъв трябва да е университетът през 2050 година, когато са изтекли и двата му мандата, и вече не е сред живите - щяхме да имаме друг разговор с вас. Масовата практика в България е да се мисли 4 години напред - няма стратегическо мислене. Българският език и литература ще бъдат ли толкова цитирани по света или трябва да ги убием, защото не са на английски? Или трябва да смачкаме българските философи, защото не са като германските", попита бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му преди няколко години е разбрал, че политическите партии не обичат безпартиен министър, визирайки себе си.

"Никое образование не е приоритет, ако не е в интереса на конкретна партия. Партийността все още витае отгоре. Във факултета отделните му членове имат високо IQ, но като съвкупност - IQ-то е ниско. Ако философите в моя университет решат, че трябва да има латиноамериканска философия, усещам, че нещо не е така, защото не съм сред тях. Другото - в България департамент има само Нов български университет", допълни проф. Танев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него изборът на ректори и декани става чрез "мой" и "твой" човек.

"Реформата трябва да я направи новото поколение в тези университети. Ние, които излизаме от университетите, хванахме старото, приспани сме, ние сме полупарализирани. Тези с каскетите и мустаците така се оправят - разделяй и владей. Това нещо продължава. Всяка власт, независимо колко демократична, винаги много се страхува от академиите и студентите", коментира бившият министър.

Той е категоричен, че статистиката на PISA "ни опъва ухото" и е крайно време да се вземат мерки.

"Най-после Министерството на образованието реши да направи реформа, като със зубрене се отиде малко към мислене. Лошото обаче е, че отдолу ще се получи голямо съпротивление, защото много от учителите искат да се преподадат материала и да не се занимават с още неща. Всички хора ни е страх от промените. Много голяма част от журналистите и не знаят какво е PISA", добави проф. Тодор Танев и на мнение, че следващият министър ще е задължен да продължи работата на сегашния.

Гледайте целия разговор във видеото.