Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Енергиен експерт: "Лукойл" използва оръжие за въздействие, не е моментът за прекратяване на дерогацията

Ако има недостиг на горива, паника, ще се отрази на цените по колонките, коментира проф. Георги Касчиев

05.12.2023 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

"Лукойл" обмисля да напусне българския пазар. 

"Лукойл" с неговата роля на пазара има оръжие как да въздейства. Това е в отговор на последните изменения при нас. Може да има повишаване на цените, недостиг на горива, докато се направи логистиката откъде ще внасяме горива. Може да стане в процеса на налагане на тази нова технология пожар, авария", коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на на "Денят ON AIR".

Той предположи, че финансовият министър има информация откъде ще се снабдяваме с горива, щом е спокоен, че криза няма да има. Според проф. Касчиев сега не е подходящият момент за прекратяване на дерогацията за руския петрол. 

"Ако има недостиг, паника, ще се отрази на цените на горивата по колонките, по мнението на много експерти е възможна цена над 4 лв. При рафинерията е разграден двор, не се контролира какви кораби влизат, излизат, с какво. НАП и "Митници" нямат контрол и хората се възползват и вадят големи печалби", каза още гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той определи компенсациите от 73 ст. за литър гориво, за които се говори, като химера.

Енергийният експерт коментира и бъдещето на АЕЦ "Козлодуй". Той посочи като най-перспективни реакторите за отопление на жилищни райони.  

"При тях безопасността е на много висока степен. В Китай вече се използва такъв реактор, има и в Европа много проекти. В САЩ такъв проект пропадна, не е рентабилен, не се оправдаха очакванията, че ще бъдат евтини тези модули", уточни проф. Георги Касчиев.

Срокът на действие на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" са 2047-2051 г. Експертът уточни, че той е условен, може да бъде по-кратък или по-дълъг. Все още няма алтернатива за всички руски компоненти, които може да се наложи да бъдат сменени: "Корпусът на реактора не може да се замени. Кабели, помпи, трансформатори - могат да бъдат заменени. Но има неща, които все още само от Русия можем да получаваме."

Гостът е убеден, че обещаното на Украйна оборудване от АЕЦ "Белене" може и да не стигне до Киев. А някои обещани компоненти - ги няма.

"Главна циркулационна помпа дори не е доставена. Приказките как сме имали всичко необходимо да изградим 2 блока са лъжа от тогавашните управляващи. Били са включени в договора, не са били произведени и доставени, но не сме ги платили", заяви енергийният експерт.

Във връзка с договора с американската "Уестингхаус" за доставка на гориво, проф. Касчиев не изключва да "пием една студена вода".

"Предстои да видим дали горивото ще бъде лицензирано. Ако не бъде, ще стои в склада, ще пием една студена вода, ще плащаме за 10 г. на "Уестингхаус", защото вместо да се направи търг, купуваме от "Уестингхаус" с цена 1/3 по-скъпо от руското гориво", завърши гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.