Как се стигна до скандала с "Лукойл" и кой ще запълни нишата при изтегляне на компанията?

Казусът започна след войната на Русия в Украйна и санкциите

05.12.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова
Как се стигна до скандала с

Темата "Лукойл" започна след войната на Русия в Украйна и наложените европейски санкции. В началото на година Комисията за защита на конкуренцията глоби с близо 200 милиона лева "Лукойл" за господстващо положение, с мотива, че не допуска други компании до данъчните складове за горива.

Това беше втората глоба, след като КЗК по-рано глоби с почти 68 млн. лв. компанията заради злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите.

Продажбата на "Лукойл" с днешна дата е преповторена новина от октомври, тогава финансовият министър в интервю за Financial Times коментира подобно намерение. От най-големия акционер в "Лукойл" - Литаско, тогава коментираха, че рафинерията не е получавала оферти за продажба.

Дни след тази новина, у нас започна политически натиск от страна на ГЕРБ и ДПС за мигновеното отпадане на дерогацията за внос на руски петрол. Изчисленията им показаха, че компанията дължи 1 милиард лева на България. А калкулацията показваше по 73 стотинка за всеки гражданин.

В крайна сметка беше решено дерогацията да бъде отменена на два етапа - от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателна отмяна. В отговор от "Лукойл" заявиха, че това ще доведе до спиране на рафинерията.

През ноември международно разследване на "Политико" показа, че руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл. Европейската комисия започна разследване срещу България.

Ако продажбата на "Лукойл" стане факт, остава само един въпрос, кой ще наследи отворената пазарна ниша.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кой ли?
преди 4 месеца
Приближени до правителството или американски корпорации, а правителството ще получи комисионна. Сигнализирай за неуместен коментар