Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стойчо Кацаров: Не е работа на НС да избира ръководство на НЗОК, апетитите са заради много средства

"Това са партийни назначения, слагат свои хора", каза бившият здравен министър

04.12.2023 | 20:24 Редактор: Вяра Димова

Не изглежда добре. Такива са партийните интереси. Това са партийни назначения. Разпределят си властта по квоти и си слагат свои хора. И предишният кандидат за подуправител беше отхвърлен. Това каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR" промените в НЗОК.

Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, подчерта д-р Кацаров и допълни, че публичен конкурс за това няма.

"Забравихме смисъла на управлението. Изцяло е сгрешен този механизъм. Цялата грешка е в това, че парламентът се занимава с такова нещо. Не е работа на НС да избира управител и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, избираше се с конкурс", припомни бившият министър на здравеопазването.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че най-добре би било да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване и да "имаме множество каси".

"Тогава заради конкуренцията всеки собственик или ръководител ще се стреми да намери най-добрия мениджър да управлява, защото ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, ако някой си смени директора на фонда", даде пример гостът.

От монопола най-много губят пациентите, категоричен е д-р Кацаров.

"Техният глас не се чува. Дори и да остане една здравна каса, не е механизъм на квотно разпределение. Правилният подход е публичен конкурс. ГЕРБ гласуваха срещу бюджета с аргумент, че Здравната каса щяла да закупува лекарства за онкоболните, т.е. да си остане както са досега. Със сигурност има скрити неща и те са свързани с разпределението на много средства", смята бившият здравен министър и отбеляза липсата на обществена реакция.

Според него здравната система е в много лошо състояние от години и то се влошава. 

"Средната продължителност на живот в България е 10 години по-ниска от средната в ЕС. Огромно число. Първи сме в ЕС по обща смъртност", изтъкна още гостът.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.