Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вили Лилков: Без председател на СОС парализираме живота на София

Не може с плаващо мнозинство да се управлява, убеден е общинският съветник от "Синя София"

01.12.2023 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Кризата в Столичния общински съвет изглежда все по-нерешима. 

"В този първи кръг от преговори, които се водеха, инициативата беше на ПП-ДБ-СС, а ГЕРБ не участваха изобщо в преговорите. Сега би трябвало да се включат и ГЕРБ в тези разговори. Такова е състоянието и съотношението на общинските съветници, те могат да дадат политическо решение, което да бъде скрепено със споразумение за управление и поемане на конкретни ангажименти. Отговор могат да дадат само те", коментира общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че СОС е в криза и би трябвало да се търси разрешение, което вижда в намирането на политическо споразумение, останалото според него ще е  "нестабилно".

"Кметът трябва да излезе с управленска програма и да се опита да намери мнозинство, другите подходи са най-екзотични, може да хвърляме и чоп. София е сериозна община, с ранг на област, съчетава местно самоуправление с държавна политика, не може с плаващо мнозинство да се управлява", категоричен е Лилков пред Bulgaria ON AIR.

Общинският съветник призова всеки от колегите му да поеме своята отговорност, "а не да си играем на сърдитко Петко". 

Във връзка с кризата след снеговалежите, той изрази убеждението си, че тя е поради липса на капацитет, а не саботаж.

"Това, че Общинският съвет не работи, не позволява да се свършат неща за общото управление. Предполага и разпределение на постове в кметския екип, той побърза с назначения, не ги обсъди с коалиционните партньори, явно не са готови да поделят властта", каза Вили Лилков.

Гостът изчисли, че дотук има натрупани 500 решения, които общинският съвет не е взел.

"Предстои ни и бюджет, това означава парализиране на живота в София, ерозира доверието в органа на местно самоуправление. Колкото повече продължаваме в тази ситуация, толкова по-голямо е петното", заяви още общинският съветник.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.