Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Никола Стоянов: При кабинета "Петков" цените се покачват, няма и платени данъци от "Лукойл"

"Може би ще фалираме "Булгартрансгаз", каза бившият служебен министър на икономиката

16.11.2023 | 21:58 Редактор: Искра Ангелова

По време на правителството на Кирил Петков цените на горивата се покачват, а когато идва служебното правителство на Гълъб Донев - цените падат, но сега при новото правителство цените отново са нагоре. Тази разлика показва едни огромни печалби. Дерогацията е дадена по две причини - от една страна техническата невъзможност веднага да се премине на руски суров петрол и логистичната неспособност, защото Черно море е затворено море, трябва през Босфора евентуално. Но пък там е почти невъзможно, защото в България не съществуват големи възможности за съхранение на суров петрол, трябва много регулярно да идват доставките, а е сложно през Босфора. Това каза бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов в студиото на "Денят ON AIR".

Той показа графика, в която се вижда, че при правителството на Стефан Янев "Лукойл" е внесъл данъци за 3 млн. лв., но при правителството на Кирил Петков - 0 лв.

"И отново при служебното правителство на Донев внесоха данъци, когато ги накарахме да преместят икономическата си дейност в България. Става въпрос за внесени 89 млн. лв., от които 72 млн. са данък свръхпечалба. Сега има парламент, той можеше да задължи "Лукойл Нефтохим" да задължи да плаща още по-голям данък свръхпечалба. Юни месец оставихме горивата на 2,30 лв., сега отново са над 3 лв", допълни Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А НС отхвърли отпадането на дерогацията в срок от 3 дни.

"За 3 дни трудно ще се организира логистиката, но предполагам, че за месец е възможно танкерите да идват регулярно. Със сигурност цените на колонка ще се повишат. Със сигурност и в момента "Лукойл" реализира свръхпечалби, и то огромни. Цените на горивата ще се покачат в момента, в който дерогацията падне", подчерта Стоянов.

Той е категоричен, че всичко се случва заради пари.

"Може би ще фалираме "Булгартрансгаз", вчера трябваше да внесат 240 млн., разбира се, това няма как да се случи. Единственото, което сме постигнали, е, че за един месец някой си е вързал бюджета на хартия. За съжаление, че чрез нещата, които предлага Асен Василев, който по никакъв начин не може да се справи с работата, се опитва да си върже бюджета. Не чух един финансист да каже, че този бюджет е реалистичен", поясни бившият служебен министър на икономиката.

Според него бюджетът трябва да се съобразява и с геополитика, и с други буфери.

Гледайте целия разговор във видеото.