Радев: Дългът на "Булгартрансгаз" не може да бъде изтрит, съсипваме енергетиката си

Заложените милиарди от "енергийни вноски" няма да дойдат в бюджета, каза държавният глава

16.11.2023 | 20:43 Редактор: Вяра Димова
Радев: Дългът на

Дългът от над 250 млн. лв. на "Булгартрансгаз" не може да бъде изтрит, заложените за догодина милиарди от "енергийни вноски" няма да дойдат в бюджета, а в Европа вече сме сочени за ненадежден партньор. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава напомни, че само преди месец е предупредил, че новата "енергийна вноска" ще декапитализира "Булгартрансгаз" и ще предизвика силна  отрицателна реакция в Европа и тогава управляващите шумно са отрекли такава възможност. 

"Докато парламент и правителство си играят на власт, в същото време текат редица процеси със силен деструктивен заряд. На практика сами съсипваме енергетиката и икономиката си, режем си европейската перспектива, сами саботираме собствените си национални приоритети", подчерта Радев.

Президентът призова мнозинството и всички в този парламент да си дават ясна сметка, че властта е преди всичко осъзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване.

"Управляващите като че едва сега започват да осъзнават размера на щетата, която причиняват и затова бяха и паническите мерки, за да се спаси поне обезкървяването на държавната компания. Това не решава основния проблем. Дългът на "Булгартрансгаз" няма как да се отпише от баланса на дружеството. В бюджета няма да влязат бленуваните милиарди от вноската, а Унгария с голяма вероятност ще сезира Съда на Европейския съюз", посочи президентът. 

Той определи като фарс изявлението на българския министър на финансите пред западни медии, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вносът на руски газ за Унгария и Австрия. 

"Всички анализи и разчети показват, че едно прибързаното премахване на дерогацията за внос на руски суров петрол от "Лукойл" води до неоправдан риск за дефицит на горива и скок на цените в България", заяви още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)