Грешка на депутатите задължи "Булгартрансгаз" с 250 млн. лв.

Спасяват от фалит дружеството, НАП няма да може да си прибере парите

16.11.2023 | 13:56 Редактор: Елеонора Танева

Висок градус на напрежение в НС. Спорове и взаимни обвинения имаше заради спешно приетите поправки за таксите върху транзита на руския газ. 

Депутатите  спешно промениха вече въведените по-високи транзитни такси за преноса на руски газ. Поправката се налага, защото се оказало, че първия път са сгрешили и единственият длъжник е държавното дружество "Булгартрансгаз". А компанията вече дължи близо 250 млн. лева.

"С проекта се предлага енергийните вноски при внос и пренос на природен газ при транзит с произход Русия, да се дължат от ползвателя", коментира Васил Стефанов от ПП-ДБ.

От ГЕРБ също признаха за грешката. 

"Колеги, апелирам днес веднъж за винаги да приключим тази тема, за да можем да поддържаме сигурността в българската енергетика", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

Към тях се присъединиха и от ДПС, но добавиха и критика. 

"И сега ще направим следващо недоразумение - да прехвърлим едно задължение към НАП, което няма да го съберат. Да направим така, че да не фалираме "Булгартрансгаз", предупреди Рамадан Аталай от ДПС.

Това беше и повод за нови критики от опозицията към управляващите. 

Транзитната такса от 20 лв. за мегаватчас беше въведена от ПП-ДБ през октомври и получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС. И въпреки, че България не използва руски природен газ от две години, страната ни е транзитьор на синьото гориво до Сърбия и Унгария.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)