Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Силово налагане на дневен ред в "италианско семейство" - партиите се карат, но остават заедно

Коментар на политическите скандали от доц. Милен Любенов и Кольо Колев

13.11.2023 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

Трябва да се намерят решения, ако партиите, които подкрепят това правителство, искат да постигнат ефективни резултати. Ще се върви в предоговаряне, в изработването на документ или механизъм за взимане на решения. Иначе напрежението ще продължава, но без резултати. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него мнозинството в НС може да има и без ДПС, но настояването на ПП-ДБ за конституционните промени е "легитимирало ДПС в управлението и превърна Пеевски във фактор в това управление".

Социологът Кольо Колев определи поведението на Пеевски като "дуене на мускули" 

"Виждаме доста груб тон, зад който прозира желанието да покажем колко сме силни, в бъдеще ще му изиграе лоша шега. Денков нарича това театър, не мисля. По-скоро е опит за силово налагане на дневен ред или най-малкото непрекъснато удряне с юмрук по масата. Имат нужда от него ГЕРБ и ПП-ДБ - той е важна част от тази сглобка, коалиция, шарнир", заяви Колев.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че партиите са като италианско семейство - карат се, не се обичат, но седят заедно.

"Това е маята, маджунът е геополитически - продукт на войната в Украйна, напрежението Изток - Запад, това че се оказа, че нашите големи братя искат България да бъде предвидима, това е маджунът, който държи сглобката - евроатлантическите ценности", заяви Колев. 

Двамата коментираха назначената охрана на министър Йоловски и бяха категорични, че взаимните обвинения не изглеждат добре отстрани, а засега всичко е дума срещу дума. 

"Аз, ако бях на страната на министъра, при такава заплаха щях веднага да си подам оставката. Само по себе си това изглежда скандално, не разбирам за какво този министър стои в това правителство, след като твърди, че негови колеги го заплашват", каза доц. Милен Любенов.

Събеседниците са убедени, че цените на горивата няма да падат.

"Тук има основно икономически интереси и частично маскирани като политически и геополитически. Дали зад това е идеята, че ще направим бензина 4 лв., това ще повлече цялата инфлационна спирала, ще бъдат виновни управляващите. Клатене на въздуха, зад което се прикриват нечистоплътни икономически интереси", убеден е Кольо Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.