Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Сглобката ще бъде предоговорена, убедени са анализатори

Резултатите от местните избори няма да разрушат т.нар некоалиция, смятат Христо Панчугов и Петьо Цеков

13.11.2023 | 14:17 Редактор: Калина Донкова

Резултатите от местните избори няма да разрушат "некоалицията", но е много вероятно да се стигне до предоговаряне на управленската формула. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването "Директно" политологът Христо Панчугов и журналистът от вестник "Сега" Петьо Цеков.

"Това, че в едно семейство има непреодолими различия, съвсем не означава, че то ще стигне до развод. Изборите наистина промениха картината, но я промениха дотолкова, доколкото стабилизираха това плато, в което се озоваха "Продължаваме промяната" и "Демократична България" след създаването на правителството", на мнение е Цеков.

По думите му обаче промени в състава на Министерския съвет при договорената ротация ще има.

"Може би този Министерският съвет ще стане малко по-пъстър. Имаме декларация от ДПС, че няма да влизат в правителството, но всичко това ще се случи сега и ще се договори за март, а не някакво преждевременно падане на министри и клатене на правителство", смята Цеков.

След вота политическата картина в страната остава доминирана от ГЕРБ, въпреки факта, че партията загуби в ключови за тях градове, смята Панчугов.

"Картата остава още доста синя. Неизвестната в тази ситуация е какво ще направят кметовете на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Дали ще видим смислено използване на този местен ресурс, създаване на структури на партията, каквито категорично няма към този момент, дали ще видим влизането им в местната власт при силната позиция на хора, които знаят какво искат да правят и могат да го правят, тепърва предстои да видим", на мнение е Панчугов.

"Мая Манолова беше с по-добри резултати от Ваня Григорова. Очевидно зад Ваня Григорова застанаха част от "Възраждане" и част от ГЕРБ. Имаше една коалиция "срещу". Това, което се получава в момента, е наистина някакъв паритет, който ще позволи тази коалиция да продължи нататък. Тя е много неестествена, но не защото е създадена от някакви врагове, а защото съществува без никакъв договор, без никакви правила", убеден е от своя страна Цеков.

Според Панчугов вторият вот на недоверие, който бе внесен в Народното събрание от опозицията в лицето на БСП и "Възраждане", няма ясни причини и конкретика.

"Този вот на недоверие има две характеристики. Първо, изглежда изключително нефелен, измислен от въздуха, от някакво празно пространство. Той имаше друга цел, да обслужи местните избори през национална политика. Беше отложен обаче и не постигна тази си цел. Второ, ако не беше нефелен, той щеше да доведе до смислен разговор за това как изглежда българската национална сигурност в тази ситуация, вместо да се занимаваме с това да изпращаме ли оръжия към Украйна или не", отбеляза още политологът.

Вижте целия разговор във видеото.