Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Прокуратурата скоро няма да излезе от властта, ще имаме ли българската Кьовеши?

"Само с промени в законодателството няма как да се случат нещата", каза проф. Пламен Панайотов

10.11.2023 | 21:03 Редактор: Искра Ангелова

Скандал с изборите за членове на ВСС - възможни ли са фалшификации?

"Българското общество ще бъде запознато с резултатите от разследването, но има нещо, което трябва да изтъкнем по-общо - създаде се впечатление, че има две групи хора, които разполагат с различен капацитет за манипулация на изборите, които се противостоят помежду си. От една страна са очевидно многото извършени нарушения, с оглед гласуването с хартиени бюлетини, а от друга страна - се създаде впечатление, че може да се манипулират и изборите с машините", каза бившият вицепремиер и преподавател по наказателно право в СУ проф. Пламен Панайотов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му - след всичко това остава въпросът по какъв трябва да се организират изборите у нас.

"Щом се допускат толкова много нарушения в изборното законодателство, част от които са и престъпления, очевидно не може да създаде доверие у гражданите и че резултатите трябва да бъдат отчетени, както са в действителност. Само с промени в законодателството няма как да се случат нещата, нуждаем се от хора, които имат съзнанието за прилагането на закона", допълни проф. Панайотов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в България има достатъчно професионалисти, които са с почтено минало.

Попитан дали у нас някога ще има българската Кьовеши, той отговори: "Ако бъдат избрани на този пост, ще се държат почтено и в бъдеще. Те ще могат да осигурят това, което се очаква от тях. А от друга страна - да се държат и с необходимата отговорност, заемайки такъв висок пост. В повечето случаи едни или други политически интереси надделеят."

Той е на мнение, че прокуратурата скоро няма да излезе от политиката.

"Политиката от прокуратурата не следва да излиза, ако става дума за наказателната политика на българската държава, приета по съответния ред и българското правителство. Но то не става дума за това. Става въпрос, че като има политическо влияние върху прокурорската работа, тя се превръща в лос за влияние върху българските институции, което е недопустимо", категоричен е бившият вицепремиер.

Проф. Панайотов допълни, че ако искаме да се борим с престъпността, трябва да ограничаваме причините: "Акцентът трябва да бъде върху предотвратяването на престъпленията, а не върху тяхното наказване. Ако все пак са извършени, за тях трябва да се предвиждат съответните наказания, а в момента не е така. За относително леки престъпления, се предвиждат зловещи наказания, а относително по-тежки - по-леки наказания."

Гледайте целия разговор във видеото.