Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Машините не могат да бъдат манипулирани, гаранцията им изтича за евроизборите

Нови хора в ЦИК и службите няма да решат проблемите, каза доц. Златогор Минчев

08.11.2023 | 21:20 Редактор: Вяра Димова

Върховният административен съд се произнесе в защита на ЦИК, че законосъобразно е отменила машините в първия тур. Ако аз съм мениджър, също бих отменил, предвид ситуацията. Самата идея, заложена в Изборния кодекс, за 20 дни удостоверяване на несъответствия в последния момент, е грешна. Трябва да се модифицира. Това каза експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

Софтуерът може да се провери и за три дни, посочи гостът.

"Първоначално в медиите се въртеше, че става въпрос за доклад, после стана ясно, че е справка. Исканията за оставки не са най-доброто в момента, защото ще дестабилизират държавата. Това, че ще дойдат други колеги и в службите, и в ЦИК, едва ли ще реши всички проблеми. Съставът на ЦИК трябва да отговаря на баланса в парламента в последните два състава", коментира още доц. Минчев.

ЦИК не е виновна за ниската избирателна активност, по-скоро хората са загубили интерес към вота, анализира експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Още от първия тур стана ясно, че с хартиеното гласуване има възможност да се модифицират бюлетините лесно. За машините не е точно така, но пък процесът е трудоемък. Ефектът е, че има около 30% избирателна активност", изтъкна доц. Минчев.

По думите му до 10% дефекти е съвсем нормално да има.

"Големият въпрос е друг - доколко е удачно на местни избори да отидем с машини и то толкова инфарктно. Процесът, свързан с удостоверяването, трябва да се усъвършенства. Машините не могат да бъдат манипулирани. Има два хеш кода, те са публични. Не мисля, че зам.-министърът е целял злонамерена умисъл", на мнение е доц. Минчев.

Експертът по киберсигурност вижда целенасоченост в спирането на машинното гласуване на първи тур. 

"Необходими са законодателни промени в Изборния кодекс. Гаранцията на машините изтича за евроизборите. За да ги ползваме, трябва да им направим сериозна профилактика. Трудно ще ги използваме в бъдеще", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.